Νέους «κανόνες συμπεριφοράς» θα ακολουθεί η ιταλική αστυνομία για την αντιμετώπιση διαδηλώσεων.

Όπως γράφει η εφημερίδα Corriere Della Sera, στο εξής, η σωματική επαφή με τους διαδηλωτές, θα πρέπει να θεωρείται μόνον «η ύστατη δυνατή παρέμβαση». Το νέο σχέδιο που αναμένεται να συζητηθεί μέσα στην εβδομάδα με τα συνδικάτα των αστυνομικών, προβλέπει πάντως την χρήση σπρέι πιπεριού και τη ρίψη νερού υπό πίεση.

Η πειραματική χρήση των σπρέι αυτού του είδους έχει ήδη ξεκινήσει στις μεγαλύτερες ιταλικές πόλεις, ενώ ρίψεις νερού έως τώρα έχουν γίνει μόνο σε περιπτώσεις επεισοδίων με οπαδούς ιταλικών ποδοσφαιρικών ομάδων.

Ο νέος «κώδικας συμπεριφοράς» που επεξεργάζεται το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών προβλέπει επίσης ότι δεν θα αναπτύσσονται αστυνομικοί στο πλάι κάθε πορείας και ότι στην κεφαλή της, οι δυνάμεις της αστυνομίας θα διατηρούν απόσταση ασφαλείας από τους διαδηλωτές.

Η κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι ελπίζει να αποφύγει την συνέχιση της κλιμάκωσης της κοινωνικής έντασης, το επίπεδο της οποίας άρχισε να ανεβαίνει επικίνδυνα τις περασμένες εβδομάδες.

Όσον αφορά τις συγκρούσεις της αστυνομίας με εργάτες χαλυβουργείων, οι οποίες σημειώθηκαν στην Ρώμη την προηγούμενη εβδομάδα, νέο βίντεο που μετέδωσε η εκπομπή Gazebo της δημόσιας τηλεόρασης Rai δείχνει ότι –παρά τις σχετικές διαψεύσεις–, ανώτερος αξιωματικός της αστυνομίας έδωσε στους άνδρες του εντολή να χτυπήσουν με τα γκλομπ τους διαδηλωτές.

Kαταστολή με ιταλική... φίνετσα.