Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα εκατομμύρια αμερικανοί πολίτες για να εκλέξουν τους αντιπροσώπους τους στο Κογκρέσο.

Πέραν όμως αυτού, οι ψηφοφόροι καλούνται να αποφασίσουν για μία σειρά από ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητά τους, άλλα σημαντικότερα, άλλα όχι τόσο.  

Η γεωγραφία των... δημοψηφισμάτων 

Τέσσερις Πολιτείες των ΗΠΑ (Αλάσκα, Φλόριντα, Κολοράντο και Ουάσινγκτον) θα ερωτηθούν σήμερα, ανάλογα με την περίπτωση, αν πρέπει να επιτραπεί η κατοχή της, η πώλησή της, η καλλιέργεια ή η κατανάλωσή μαριχουάνας για ψυχαγωγικούς ή ιατρικούς λόγους.

Ο γάμος μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου, η τάση για τον οποίο στις ΗΠΑ είναι επίσης υπέρ της νομιμοποίησης, θα αποτελέσει αντικείμενο δημοψηφίσματος στην Αριζόνα, η οποία πριν από πέντε χρόνια είχε αναθεωρήσει το Σύνταγμά της για να τον απαγορεύσει.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού, τον οποίο το ομοσπονδιακό κράτος ορίζει σήμερα στα 7,25 δολάρια την ώρα, θα αποτελέσει αντικείμενο ψηφοφορίας σε πέντε Πολιτείες (Άρκανσο, Αλάσκα, Ιλινόι, Νεμπράσκα και Νότια Ντακότα) και περίπου είκοσι εκλογικές περιφέρειες.

Οι κάτοικοι του Κολοράντο, της Βόρειας Ντακότα και του Τενεσί πρόκειται να αποφασίσουν σχετικά με μέτρα που έχουν στόχο τον περιορισμό του δικαιώματος στην άμβλωση. Στις δύο πρώτες Πολιτείες, με τα δημοψηφίσματα επιδιώκεται κυρίως να θεωρηθεί το έμβρυο «πρόσωπο».

Το δικαίωμα των πολιτών να φέρουν πυροβόλα όπλα θα τεθεί επίσης υπό αμφισβήτηση σήμερα στην Αλαμπάμα, το Μισούρι και την Πολιτεία της Ουάσινγκτον, όπου δύο δημοψηφίσματα αντιφάσκουν το ένα με το άλλο: το ένα διεξάγεται για να καταστεί δυσκολότερη η πρόσβαση στα όπλα, ενώ ένα άλλο έχει στόχο να απαγορεύσει κάτι τέτοιο.

Οκτώ εκλογικές περιφέρειες θα αποφανθούν επίσης σχετικά με προτάσεις κατά του «φράκινγκ», μιας τεχνολογίας που επιτρέπει την εξόρυξη αερίου ή πετρελαίου από σχιστόλιθους.

Πολλές εκλογικές περιφέρειες και Πολιτείες πρόκειται να αποφασίσουν εξάλλου για μέτρα εναντίον των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών. Δημοψηφίσματα στο Όρεγκον και το Κολοράντο, δύο Πολιτείες της αμερικανικής Δύσης, θέλουν να καταστήσουν υποχρεωτικές στα προϊόντα ετικέτες που να γράφουν αν πρόκειται για γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς.

Όσον αφορά την υγεία, η Αριζόνα έχει συμπεριλάβει στη σημερινή ψηφοφορία ένα μέτρο με το οποίο προτείνεται να επιτρέπεται στους ασθενείς «σε καταληκτική φάση» να έχουν πρόσβαση σε πειραματικές θεραπείες.

Στην Καλιφόρνια, στο Σαν Φρανσίσκο και το Μπέρκλεϊ προτείνεται να επιβληθεί φόρος 1 σεντ ανά εκατοστόλιτρο στα σακχαρούχα αναψυκτικά, καθώς αυτοί που υποστηρίζουν το μέτρο επισημαίνουν πως «η κατανάλωση σακχαρούχων αναψυκτικών συνδέεται με σοβαρά προβλήματα υγείας».

Οι ψηφοφόροι της Αλάσκας θα ερωτηθούν από την πλευρά τους σχετικά με μια πρόταση για την απαγόρευση μεταλλευτικών προγραμμάτων εφόσον αυτά αποδεικνύονται επικίνδυνα για τους άγριους σολομούς.

Πάντα αναφορικά με την προστασία των ζώων, οι ψηφοφόροι του Μέιν καλούνται να πουν αν υποστηρίζουν ή όχι μια πρόταση με την οποία επιδιώκεται η απαγόρευση των δολωμάτων για το κυνήγι των καφέ αρκούδων και ιδιαίτερα... η απαγόρευση της χρήσης ως δολωμάτων κρύων πιτσών και τηγανιτών.

Αντίθετα οι ψηφοφόροι του Μίσιγκαν θα ερωτηθούν σχετικά με μια πρόταση για τον καθορισμό χρονικών περιόδων για το κυνήγι του λύκου.