Σαφείς αιχμές ότι είπαν ψέματα στους πολίτες ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον και της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι  άφησε ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, σε σχέση με τις δημοσιονομικές διαπραγματεύσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Δεν μου άρεσε ο τρόπος που κάποιοι πρωθυπουργοί συμπεριφέρθηκαν μετά τη σύνοδο», δήλωσε ο Γιουνκέρ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της τελευταίας συνόδου κορυφής των ηγετών της ΕΕ.

«Κράτησα σημειώσεις και όταν συνέκρινα τα όσα ελέχθησαν στην αίθουσα και έξω από αυτή, διαπίστωσα ότι δεν συμπίπτουν», πρόσθεσε.

«Είπα στον Ματέο Ρέντσι ότι δεν είμαι επικεφαλής μιας ομάδας γραφειοκρατών. Είμαι πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενός πολιτικού θεσμού, και θέλω οι πρωθυπουργοί να σέβονται τον θεσμό αυτό», υπογράμμισε ο υπογράμμισε.

Αν ο πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ «Μπαρόζο είχε ακούσει τους γραφειοκράτες, ο προϋπολογισμός της Ιταλίας θα είχε αντιμετωπιστεί με εντελώς διαφορετικό τρόπο», υποστήριξε ο ίδιος, λίγες ημέρες μετά την απόφαση των Βρυξελλών να μην απορρίψουν τα σχέδια των προϋπολογισμών της Ιταλίας και της Γαλλίας, σημειώνοντας ότι «οι επικρίσεις αυτές είναι επιπόλαιες».

Κατά την άφιξή του στην τελευταία σύνοδο κορυφής ο Ρέντσι είχε καταγγείλει την απερχόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφού έλαβε μια επιστολή με την οποία οι Βρυξέλλες σημειώνουν ότι υπάρχει «μια σημαντική απόκλιση» του ιταλικού προϋπολογισμού από τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες και ζητούν από τη Ρώμη να προτείνει τροποποιήσεις.

Η ιταλική κυβέρνηση τελικά τροποποίησε το σχέδιο προϋπολογισμού της για το 2015 και πρότεινε την επιπλέον εξοικονόμηση περίπου 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ δεσμεύθηκε να μειώσει το δομικό της έλλειμμα κατά περισσότερο από 0,3% του ΑΕΠ της, έναντι 0,1% της μονάδας που προέβλεπε αρχικά.

Ο προεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπή΄ς επέκρινε επίσης τον τρόπο με τον οποίο ο Κάμερον παρουσίασε στην κοινή γνώμη της Βρετανίας την υποχρέωση της χώρας να καταβάλει επιπλέον 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό εξαιτίας της αύξησης του ΑΕΠ της.

«Δεν είναι ένα βρετανικό πρόβλημα, είναι ένα πρόβλημα ολόκληρης της ΕΕ και πρέπει να βρούμε μια γενική λύση», υπογράμμισε. «Οι επιπτώσεις είναι μεγαλύτερες για κάποια κράτη απ’ ό,τι για τη Βρετανία», σχολίασε.

Οι ευρωπαϊκές σύνοδοι «γίνονται για να διευθετούνται τα προβλήματα, όχι για να οξύνονται», κατέληξε ο Γιούνκερ.

Υπενθυμίζεται ότι στη Σύνοδο υπήρξε ένταση τόσο μεταξύ της κυρίας Μέρκελ και του κ. Κάμερον, όσο και του Αντώνη Σαμαρά και του βρετανού πρωθυπουργού για τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.