Ως αντισυνταγματικό ακύρωσε σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο της Λιβύης το κοινοβούλιο που προέκυψε από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου και αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα, την ώρα που η χώρα έχει βυθισθεί στην αναρχία.

Το Ανώτατο Δικαστήριο καλούνταν να αποφανθεί για τη συνταγματικότητα του κοινοβουλίου έπειτα από προσφυγή ισλαμιστή βουλευτή.

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου είναι οριστική και έχει άμεση ισχύ. Ουδεμία έφεση είναι δυνατή.

Το κοινοβούλιο αμφισβητούσαν ένας συνασπισμός πολιτοφυλακών, ο "Φατζρ Λίμπια", ο οποίος ελέγχει την Τρίπολη, καθώς και ισχυρές ισλαμιστικές οργανώσεις που έχουν καταλάβει τη Βεγγάζη (ανατολική Λιβύη), την πόλη όπου επρόκειτο αρχικά να έχει την έδρα του το κοινοβούλιο.

Ελεγχόμενο από τους αντι-ισλαμιστές, το κοινοβούλιο ήταν υποχρεωμένο να συνεδριάζει μετά την εκλογή του στο Τομπρούκ, στο ανατολικό άκρο της Λιβύης, εκτιμώντας πως η ασφάλειά του δεν μπορούσε να εξασφαλισθεί στη Βεγγάζη, η οποία αποτελεί καθημερινά θέατρο βιαιοτήτων.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου, πυροβολισμοί χαράς ήχησαν στην Τρίπολη και αυτοκίνητα κορνάριζαν καθώς οι πολιτοφύλακες του "Φατζρ Λίμπια" γιόρταζαν τη "νίκη" τους, σύμφωνα με φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

TAGS