ΔΙΕΘΝΗ

Όργιο φοροδιαφυγής στο Λουξεμβούργο - Μυστικές συμφωνίες με 340 πολυεθνικές

Δημοσίευση 6 Νοεμβρίου 2014, 12:52 / Ανανεώθηκε 6 Νοεμβρίου 2014, 15:08
Όργιο φοροδιαφυγής στο Λουξεμβούργο - Μυστικές συμφωνίες με 340 πολυεθνικές
Facebook Twitter Whatsapp

Η Κομισιόν είναι έτοιμη να επιβάλει κυρώσεις κατά του Λουξεμβούργου εξαιτίας των φορολογικών του πρακτικών.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ο Γιουνκέρ... τιμωρεί τη χώρα του. Η Κομισιόν είναι έτοιμη να επιβάλει κυρώσεις κατά του Λουξεμβούργου εξαιτίας των φορολογικών του πρακτικών, την ώρα που διεθνή μέσα ενημέρωσης δημοσιεύουν στοιχεία για την ύπαρξη μυστικών φορολογικών συμφωνιών ανάμεσα στο Μεγάλο Δουκάτο και 340 πολυεθνικές εταιρείες.

«Εάν υπάρξει δυσμενής απόφαση, το Λουξεμβούργο θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη και να προχωρήσει στις αναγκαίες ενέργειες για να επανορθώσει», δήλωσε ο Μαργαρίτης Σχινάς, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπό τον κ. Γιουνκέρ, πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου από το 1995 έως το 2013.

Οι φορολογικές πρακτικές του Λουξεμβούργου είναι σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο, δήλωσε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός του Δουκάτου, Ξαβιέ Μπετέλ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Το «tax ruling», που επιτρέπει στις πολυεθνικές να ελαχιστοποιήσουν τα φορολογικά τους βάρη και στερεί πολλές χώρες από τα φορολογικά τους έσοδα «δεν αποτελεί ιδιατερότητα του Λουξεμβούργου, πολλές ευρωπαϊκές χώρες το εφαρμόζουν», εξήγησε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών τη χώρας, Πιερ Γκραμενιά.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άρχισε το καλοκαίρι του 2013 έρευνα για να εξετασθεί εάν το Λουξεμβούργο είχε ευνοήσει μέσω της πρακτικής των «μεταμφιεσμένων επιδοτήσεων» μεγάλες εταιρείες.

Η πρακτική του «tax ruling» είναι νόμιμη και επιτρέπει σε μία εταιρεία να μάθει εκ των προτέρων ποια θα είναι η φορολογική της μεταχείριση από τις φορολογικές αρχές μίας χώρας και να λάβει συγκεκριμένες νομικές εγγυήσεις. Αυτό επηρεάζει τον καταμερισμό των φορολογητέων κερδών της πολυεθνικής μεταξύ των θυγατρικών της που βρίσκονται σε διαφορετικές χώρες, γεγονός που της επιτρέπει να μειώσει τις φορολογικές της επιβαρύνσεις.

Η έρευνα βρίσκεται πλέον στα χέρια της ευρωπαίας επιτρόπου αρμόδιας για την Ανταγωνιστικότητα Μαργκρέτε Βεστάγκερ, η οποία διαδέχθηκε τον Χοακίν Αλμούνια στις αρχές του Νοεμβρίου.

Τι αναφέρουν τα διεθνή ΜΜΕ

Μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης δημοσιεύουν σήμερα στοιεία για την ύπαρξη μυστικών φορολογικών συμφωνιών ανάμεσα στο Λουξεμβούργο και 340 πολυεθνικές εταιρείες με στόχο την ελαχιστοποίηση των φόρων τους, με βάση έγγραφα που έχει στην κατοχή της η Διεθνής Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ).

Οι συμφωνίες αυτές συνομολογήθηκαν ανάμεσα στο 2002 και το 2010 και αντιπροσωπεύουν ποσά δισεκατομμυρίων ευρώ σε διαφυγόντα φορολογικά έσοδα για τις χώρες όπου οι εταιρείες αυτές δραστηριοποιούνται και καταγράφουν κέρδη, σύμφωνα με την ICIJ και τα μέσα που συνεργάζονται μαζί της, όπως οι εφημερίδες Le Monde, The Guardian, Suddeutsche Zeitung και Asahi Shimbun.

Η Διεθνής Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων είχε αποκαλύψει τον Ιανουάριο τις τοποθετήσεις κινέζων αξιωματούχων σε φορολογικούς παραδείσους.

Στην εξάμηνη έρευνα που πραγματοποίησε με τίτλο «Luxemburg Leaks» ή «LuxLeaks» η ICIJ απέκτησε πρόσβαση σε 28.000 σελίδες εγγράφων του tax ruling που δείχνουν πώς οι μεγάλες εταιρείες «βασίζονται στο Λουξεμβούργο και στο χαλαρό φορολογικό ρυθμιστικό του πλαίσιο, για να μεταφέρουν εκεί κέρδη ώστε να μην φορολογηθούν παρά σε πολύ μικρή κλίμακα», σύμφωνα με το δημοσίευμα της Le Monde.

Σόιμπλε: Το Λουξεμβούργο έχει να κάνει πολλά

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε στη Bundestag πως το Λουξεμβούργο έχει ακόμη «πολλά να κάνει» για να βελτιώσει τις φορολογικές πρακτικές του.

Ο Σόιμπλε παρουσίασε σήμερα στους γερμανούς βουλευτές μια συμφωνία με στόχο να εγκαθιδρυθεί ως το 2017-2018 η αυτόματη ανταλλαγή οικονομικών πληροφοριών, η οποία εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Βερολίνο από περισσότερες από 80 χώρες.

Το Λουξεμβούργο περιλαμβάνεται σε μια ομάδα περίπου 50 χωρών, ανάμεσα στις οποίες υπάρχουν και πολλοί φορολογικοί παράδεισοι και οι οποίες δεσμεύθηκαν γραπτώς να θέσουν σε ισχύ αυτό το μέτρο που περιορίζει το τραπεζικό απόρρητο και συνιστά μια αξιοσημείωτη πρόοδο εναντίον της φορολογικής απάτης.

Εντούτοις δεν είναι «μόνο η φορολογική απάτη, υπάρχει επίσης η εκμετάλλευση νόμιμων διατάξεων (για να διαφύγει κανείς από τη φορολόγηση) και αυτό είναι το επόμενο στάδιο», του αγώνα κατά της φοροδιαφυγής, διαβεβαίωσε ο Σόιμπλε.