Σοβαρά επεισόδια ξέσπασαν στις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια ιδιαίτερα μαζικής κινητοποίησης, όπου συμμετείχαν περισσότεροι από 100.000 διαδηλωτές. 

Διαδηλωτές κατέλαβαν την έδρα του συνδέσμου βιομηχάνων του Βελγίου και συγκρούονται με την αστυνομία.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν ορισμένοι διαδηλωτές εκτόξευσαν αντικείμενα προς τους αστυνομικούς, οι οποίοι άμεσα απάντησαν με ρίψη δακρυγόνων και χρήση αντλιών νερού. Εξάλλου υλικές ζημιές έχουν σημειωθεί σε κάποια αυτοκίνητα, με κάποια να έχουν σπασμένα τζάμια ή να έχουν πυρποληθεί.

Η πυροσβεστική ανακοίνωσε πως υπάρχουν τραυματίες, δίχως ωστόσο να διευκρινίσει τον αριθμό ή εάν είναι διαδηλωτές ή αστυνομικοί. Σύμφωνα πάντως με το πρακτορείο ειδήσεων Belga ανάμεσα στους τραυματίες είναι αρκετοί αστυνομικοί. 

Η κυβέρνηση του Βελγίου που ορκίστηκε πριν από έναν μήνα προκάλεσε αντιδράσεις καθώς οι εξαγγελίες τις περιλαμβάνουν αύξηση ορίων συνταξιοδότησης, και περικοπή επιδομάτων στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής ασφάλισης. 

Οι διαδηλωτές επισημαίνουν πως οι περικοπές στοχεύουν τους εργαζόμενους και όχι τις μεγάλες επιχειρήσεις. Οι διοργανωτές εκτιμούν πως στην κινητοποίηση συμμετείχαν περίπου στους 120.000 διαδηλωτές, ανάμεσά τους λιμενεργάτες, μεταλλεργάτες και φοιτητές

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, ντυμένοι με κόκκινα, πράσινα και μπλε πανωφόρια, στα χρώματα των τριών μεγαλύτερων βελγικών συνδικάτων, διαδήλωσαν στις λεωφόρους του κέντρου των Βρυξελλών υπό τον ήχο σφυριχτρών και κροτίδων.

«Πρέπει να κάνουμε προσπάθειες, είναι προφανές, όμως τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα άδικα. Στην πραγματικότητα οι μεγάλες επιχειρήσεις και το κεφάλαιο δεν συμμετέχουν. Αντίθετα, μειώνουν τους μισθούς, μειώνουν τις συντάξεις και πλήττουν το κοινωνικό κράτος», δήλωσε η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλιστών Λορέτ Όνκελινξ.

Σήμερα αργά το απόγευμα αναμένεται να συγκληθεί ένα συμβούλιο υπουργών σε στενή σύνθεση στο οποίο έχουν κληθεί να συμμετάσχουν τα τρία μεγαλύτερα συνδικάτα.