Αρνητική γνώμη για το ευρώ έχει η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών της Πολωνίας, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση της εταιρείας CBOS.

Μόλις το 24% εξέφρασε θετική άποψη για τη μετάβαση από το ζλότι, το εθνικό νόμισμα της χώρας, στο ευρώ, ενώ το 68% δήλωσε αντίθετο σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Η Πολωνία βρίσκεται στη διαδικασία προετοιμασίας για την ένταξή της στην ευρωζώνη, ωστόσο δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί πότε θα γίνει κάτι τέτοιο. Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Γκρέγκορ Σκετίνα, δήλωσε σήμερα ενώπιον του κοινοβουλίου, ότι η Πολωνία βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο σχετικά με το χρονοδιάγραμμα ένταξής της στο ευρώ.

Σύμφωνα με την έρευνα της CBOS, το 64% των Πολωνών θεωρούν ότι εάν η χώρα υιοθετήσει το ευρώ θα σημειωθούν αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων, ενώ το 42% πιστεύει ότι θα υπάρξουν επιβλαβείς συναλλαγματικές ισοτιμίες μεταξύ του ευρώ και του ζλότι. Επιπλέον, το 27% των ερωτηθέντων εξέφρασαν τις ανησυχίες τους ότι η χώρα ενδέχεται να χάσει τον έλεγχο της νομισματικής της πολιτικής. Η έρευνα διεξήχθη τον μήνα Οκτώβριο σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 919 Πολωνών.