Οι σαουδαραβικές αρχές έχουν συλλάβει τουλάχιστον 160 διαφωνούντες από τον Φεβρουάριο, μεταξύ τους τον συγγραφέα Ναντίρ αλ Μαζίντ, ανακοίνωσε σήμερα το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) καταγγέλλοντας τη σιωπή που τηρούν οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση στις συγκεκριμένες "παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων".

Η οργάνωση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch εκφράζει έντονη δυσαρέσκεια που η επικεφαλής ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν 'Αστον δεν αναφέρθηκε δημόσια στις συλλήψεις αυτές κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στη Σαουδική Αραβία.

"Η σιωπή όταν τουλάχιστον 160 διαφωνούντες έχουν φυλακιστεί δεν πρέπει να είναι μια επιλογή για Βρυξέλλες και την Ουάσινγκτον", υπογραμμίζει ο Κριστόφ Γουίλκ, ερευνητής για τη Μέση Ανατολή του Παρατηρητηρίου.

Ο Γουίλκ υπενθυμίζει ότι οι περισσότερες συλλήψεις έγιναν στους κόλπους της σιιτικής μειονότητας η οποία προσπάθησε τις τελευταίες εβδομάδες να διαδηλώσει διεκδικώντας πολιτικές μεταρρυθμίσεις στην Ανατολική Επαρχία του σαουδαραβικού βασιλείου.

"Με τον κατάλογο των πολιτικών κρατουμένων να μεγαλώνει στη Σαουδική Αραβία, η σιωπή των ΗΠΑ και της ΕΕ γίνεται ακόμη πιο εκκωφαντική", επισημαίνει ο Γουίλκ στην ανακοίνωση της οργάνωσης που εδρεύει στη Νέα Υόρκη.