Ερίζουν για το ποιος σκότωσε τον Μπιν Λάντεν και έτσι έχει ξεσπάσει κόντρα στις τάξεις των Navy Seals.

Πρόκειται για την επίλεκτη δύναμη του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού τα μέλη της οποίας διεκδικούν τον τίτλο του εξολοθρευτή του υπ'αριθμόν ένα καταζητούμενο τρομοκράτη για τις ΗΠΑ, Οσάμα Μπιν Λάντεν

Χθες, o 38χρονος πρώην Seal Ρόμπερτ Ο΄Νιλ είπε σε συνέντευξή του στην Washington Post ότι εκείνος σκότωσε τον μπιν Λάντεν. Αυτό, ωστόσο αντιφάσκει με την μαρτυρία του Ματ Μπισονέτ, ενός επίσης πρώην μέλους των Navy Seals, ο οποίος συμμετείχε στην επιχείρηση εξόντωσης του μπιν Λάντεν και το 2012 έγραψε ένα σχετικό βιβλίο.

Ο ηγέτης της Αλ Κάιντα σκοτώθηκε το 2011 σε επιδρομή που πραγματοποίησαν οι Νavy Seals στο κρησφύγετό του στο Αμποταμπάντ του Πακιστάν.

Η επίλεκτη αυτή δύναμη τηρεί τον κώδικα της σιωπής που απαγορεύει στα μέλη της να διεκδικούν δημοσίως τα εύσημα για τις πράξεις τους.

Ο Ο΄Νιλ, ο οποίος αποστρατεύτηκε το 2012, είχε στο παρελθόν αφηγηθεί την δική του πλευρά της ιστορίας στο περιοδικό Esquire κι επρόκειτο να αποκαλύψει την ταυτότητά του σε τηλεοπτική του συνέντευξη αργότερα μέσα στον μήνα, κάτι που προκάλεσε την οργή πρώην συναδέλφων του.

Ωστόσο, μία ιστοσελίδα που διαχειρίζονται πρώην μέλη του Σώματος δημοσίευσε προκαταβολικά το όνομά του, προφανώς σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πρόθεσή του να διεκδικήσει τα εύσημα για την πράξη του.

Ο ίδιος ο Ο΄Νιλ ισχυρίζεται ότι μαζί με έναν συνάδελφό του--η ταυτότητα του οποίου παραμένει άγνωστη--ανέβηκαν με τις σκάλες στον τρίτο όροφο του κτιρίου όπου κρυβόταν ο μπιν Λάντεν και τον είδαν να ξεπροβάλλει το κεφάλι του από την πόρτα ενός εκ των δωματίων.