Στρατιωτικές ασκήσεις θα πραγματοποιηθούν στη Σερβία τις αμέσως επόμενες ημέρες. Αυτό όμως που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι θα συμμετάσχουν – έστω και σε διαφορετικές ασκήσεις – ρώσοι και αμερικανοί στρατιώτες. 

Στο αεροδρόμιο «Μπατάινιτσα» του Βελιγραδίου προσγειώθηκαν χθες έξι μεταγωγικά ρωσικά αεροπλάνα τύπου Ilyushin - 76, που μετέφεραν μία μονάδα Ρώσων καταδρομέων - αλεξιπτωτιστών και στρατιωτικό υλικό. Η μονάδα αυτή θα λάβει μέρος στην κοινή άσκηση Ρώσων και Σέρβων καταδρομέων, με την ονομασία «Srem 2014» και με αποστολή, όπως ανακοινώθηκε επίσημα, «την εξάσκηση για την καταστροφή βάσεων τρομοκρατών και την απελευθέρωση ομήρων».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ποτέ στο παρελθόν δεν πραγματοποιήθηκε κοινή στρατιωτική άσκηση μεταξύ Σερβίαw και Ρωσίας. Η άσκηση αυτή πραγματοποιείται στο πλαίσιο της συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας, που υπέγραψαν οι δύο χώρες τον Νοέμβριο του 2013. Ο στρατηγός ε.α. Στέβαν Μίρκοβιτς, που διετέλεσε αρχηγός ΓΕΣ της Γιουγκοσλαβίας την περίοδο 1987-89, σε δήλωσή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Free Europe εκτιμά ότι η πραγματοποίηση της άσκησης αυτής έχει μία ευρύτερη διάσταση.

«Για την ώρα, εδώ πνέει ανατολικός άνεμος και η πολιτική μας ηγεσία έχει στρέψει τη φτερωτή του ανεμόμυλου -που είναι η Σερβία- προς αυτή την κατεύθυνση. Σήμερα, στρατιωτικά, είμαστε λίγο περισσότερο στραμμένοι προς τη Ρωσία απ ότι στο παρελθόν» επισημαίνει ο στρατηγός του Τίτο.

Δύο ημέρες αργότερα στη νότια Σερβία, στην κοιλάδα του Πρέσεβο, θα ξεκινήσει μία άλλη πολυεθνική στρατιωτική άσκηση, με τη συμμετοχή Αμερικανών πεζοναυτών. Η άσκηση αυτή φέρει την ονομασία Platinum Wolf 2015 και εκτός από Αμερικανούς και Σέρβους θα λάβουν μέρος και καταδρομείς από τη Βουλγαρία, την ΠΓΔΜ, την Κροατία και τη Ρουμανία.

Στόχος της άσκησης είναι η προετοιμασία και ο συντονισμός δράσης για την αντιμετώπιση καταστάσεων σε διεθνείς ειρηνευτικές αποστολές. Ανάλογη άσκηση είχε πραγματοποιηθεί και πριν από περίπου έξι μήνες στην ίδια περιοχή.