Γράφει ο Γιάννης Κοκκινίδης 

Με μπαράζ δημοσιευμάτων η τουρκική εφημερίδα Milliyet προβάλει το σουλτάνο της Τουρκίας που οραματίζεται την οθωμανική αυτοκρατορία, στήνοντας παλάτια όλο χλιδή και πολυτέλεια ενώ ταυτόχρονα βρίσκεται στους στρατώνες «αγκαλιάζοντας» τις Ένοπλες Δυνάμεις προκειμένου να νιώθει ασφάλεια στα νώτα του. 

Σε δημοσίευμα η Milliyet στην ηλεκτρονική της έκδοση, αναφέρει ότι το κόστος του νέου Προεδρικού Μεγάρου θα στοιχίσει £ 1.3 δισεκατομμύρια (μισό δισεκατομμύριο ευρώ) ενώ το αεροσκάφος μετο οποίο θα μετακινείται θα κοστίσει 410 εκατομμύρια δολάρια. 

Η κατασκευή του νέου προεδρικού μεγάρου που θα είναι ένα σύγχρονο παλάτι αποτελεί την αρχή καθώς όπως προπαγανδίζεται όλα τα τουρκικά δημόσια κτήρια από τα δικαστήρια έως τα υπουργεία θα αναμορφωθούν καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν θέλει να στείλει διεθνώς το μήνυμα ότι «Τουρκία αυξάνεται και τα έργα που γίνονται είναι αντάξια του έθνους μας». 

Την ίδια στιγμή ο πανίσχυρος άντρας της Τουρκίας βρίσκεται σε στρατιωτικές μονάδες και ο ίδιος σε ρόλο σερβιτόρου (!) μοιράζει το συσσίτιο στους φαντάρους προκειμένου να δείξει με αυτό το συμβολικό τρόπο πόσο πολύ τιμά τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας του. Προφανώς θέλει να αποκτήσει φανατικούς οπαδούς και να προβάλει τον εαυτό του έως μέγα ...εθνάρχη. 

Ο μεγαλοϊδεατισμός του Ταγίπ Ερντογάν -που σίγουρα είναι επικίδυνος- έχει προκαλέσει και τις αντιδράσεις ακόμα και στην άλλη πλευρά του ατλαντικού. Συγκεκριμένα οι «New York Times» αναφέρει ότι μόνο μόνο τα γραφεία της γενικής γραμματείας , των συμβούλων και των βοηθών του Τούρκου προέδρου καταλαμβάνουν χώρο που μπορεί να συγκριθεί μόνο με εκείνο του Λευκού Οίκου. Συνολικά όλο το νέο τουρκικό προεδρικό μέγαρο είναι γιγάντιο και πολύ μεγαλύτερο από το Κρεμλίνο και από το Λευκό Οίκο. 

Αποτελείται από ένα συγκρότημα 1.000 δωματίων για τη διαμονή της οικογένειας Ερντογάν και την απασχόληση του προσωπικού της προεδρίας. 

Η «Washington Post» με αρκετή δόση ειρωνείας αναφέρει ότι στο Twitter πως «ο Λευκός Οίκος δεν είναι τόσο μεγάλος ώστε να αξίζει να προσαρτηθεί ως παράρτημα του νέου προεδρικού Μεγάρου στην Τουρκία». 

Επίθεση στον Ερντογάν και από το εσωτερικό 

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Τουρκία, επιτέθηκαν με φραστική σφοδρότητα εναντίον της τελετής εγκαινίων του νέου προεδρικού Μεγάρου, διαψεύδοντας τον Ερντογάν και ισχυρίζονται ότι η κατασκευή του ξεπερνά το ένα τρισεκατομμύριο τουρκικές λίρες. Το παρομοιάζουν μάλιστα με το κτιριακό συγκρότημα «Γαραγαντούα» του ρουμάνου δικτάτορα Νικολάε Τσαουσέσκου. Ή ακόμη και με το μυθικό παλάτι Χασάν αλ-Σαμπάχ στο μυθολογικό Αλαμούτ. 

Το νέο προεδρικό Μέγαρο, που του έχει δοθεί το παρατσούκλι “Ak Saray” (Λευκό Παλάτι), καλύπτει έκταση 200.000 τετραγωνικών μέτρων. Η οικογένειά του θα διαμένει σε μία τριώροφη κατοικία που την είχε σχεδιάσει όταν ακόμα ήταν πρωθυπουργός. 

Στο ίδιο πνεύμα κινείται και ο Τούρκος πρωθυπουργός. Σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινωθεί ο Νταβούτογλου θα μετακομίσει στο προηγούμενο προεδρικό Μέγαρο Τσανκάγια, το οποίο που κάποτε ήταν κατοικία του ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας Μουσταφά Κεμάλ(!). 

Το 2023 το μεγαλύτερο αεροδρόμιο στον κόσμο θα είναι στην Τουρκία 

Από τώρα έχει ο Ταγίπ Ερντογάν έχει προγραμματίσει το 2023 ο εορτασμός συμπλήρωσης 100 ετών από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας να συμπέσει με τα εγκαίνια του μεγαλύτερου αεροδρομίου του κόσμου που θα το διαθέτει η χώρα του. Πιστεύει ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να είναι μία από τις δέκα μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο. 

Ταυτόχρονα θα ολοκληρώνονται τα μεγάλα έργα υποδομής ώστε η Τουρκία να πρωταγωνιστεί ανάμεσα στις μεγαλύτερες βιομηχανικές χώρες. 

Το νέο αεροδρόμιο είναι σχεδιασμένο να έχει έξι πίστες και να μπορεί να εξυπηρετεί 150 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως. Αυτός θα είναι ο μεγαλύτερος κόμβος αερομεταφορών στον κόσμο. Η τουρκική αεροπορική αγορά αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς. Από το 2007, ο αριθμός των επιβατών αυξήθηκε από 54 σε 123 εκατομμύρια. Το πρώτο τρίμηνο του 2014 το Αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης για πρώτη φορά ξεπέρασε σε αριθμούς κυκλοφορίας, ακόμη και το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης. Αλλά το Ατατούρκ έχει φτάσει πλέον στα όρια του. 

Οι Τουρκικές Αερογραμμές, σύμφωνα με τον Ερντογάν, αν επεκτείνει το στόλο της από τα 249 αεροσκάφη που έχει σήμερα στα 432 αεροσκάφη το 2021 σίγουρα χρειάζεται μία πολύ μεγάλη αεροπορική βάση. 

Και αυτά τα μεγαλεπήβολα σχέδια του «σουλτάνου» Ερντογάν προκαλούν και πολλές αντιδράσεις. Περίπου 660.000 δέντρα στο δάσος της περιοχής που αποτελούν την μεγαλύτερη συνεχόμενη δασική ζώνη στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης θα θυσιαστούν για το νέο αεροδρόμιο. 

Οι περιβαλλοντολόγοι φοβούνται ανυπολόγιστες συνέπειες για την ύδρευση και το κλίμα της πόλης των 18 εκατομμυρίων κατοίκων. Τον Φεβρουάριο, το Διοικητικό Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης εξέδωσε μια απόφαση για «πάγωμα» της ανοικοδόμησης. Αλλά η κυβέρνηση όπως κάνει σε ότι μπαίνει εμπόδιο στα σχέδια της απλά την ανγόησε . «Το έργο συνεχίζεται χωρίς διακοπή», δήλωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Αστικής Ανάπτυξης Ιντρίς Γκιουλουτσέ. 

Ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα έργα του Ερντογάν είναι η κατασκευή του «Καναλιού της Κωνσταντινούπολης», ένα τεχνητό έργο ναυσιπλοΐας από τη Μαύρη Θάλασσα ως τη Θάλασσα του Μαρμαρά, με σκοπό να ελαφρύνει το Βόσπορο. Οι ειδικοί λένε ότι το κανάλι θέτει σε κίνδυνο τους υδάτινους πόρους σε ολόκληρη την περιοχή. 

Και κανείς δεν ξεχνά βέβαια τα σχέδια του Ερντογάν για το Γκεζί Παρκ όπου ήθελε να χτίσει αντίγραφα οθωμανικών στρατώνων με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν βίαιες διαδηλώσεις με νεκρούς και τραυματίες σε 79 από τις 81 επαρχίες της Τουρκίας κάνοντας το Γκεζί Παρκ σύμβολο αντίστασης σε όλο τον κόσμο. 

Πέρυσι, όταν οι οικολόγοι στην Άγκυρα διαμαρτυρήθηκαν ενάντια στην κατασκευή ενός αυτοκινητόδρομου που θα περνούσε μέσα από την πανεπιστημιούπολη του Πολυτεχνείου, ο Ερντογάν δήλωσε: «Οι δρόμοι είναι πολιτισμός». Στους επικριτές του έργου, συνέστησε: Αν τους αρέσει το δάσος ας πάνε να ζήσουν εκεί»... 

Όλα τα μεγαλεπήβολα αυτά σχέδια του Ερντογάν σε συνδυασμό με τις ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις που διαθέτει η χώρα του προκαλούν διεθνώς ανησυχία...