current views are: 1

8 Νοεμβρίου 2014
Δημοσίευση11:19

«Μαύρη» επέτειος για τις Φιλιππίνες

Ένας χρόνος πέρασε από το πέρασμα του τυφώνα Χαϊγιάν που σκόρπισε τον θάνατο και την καταστροφή στα νησιά των Φιλιππίνων.

Δημοσίευση 11:19’
αρθρο-newpost

Ένας χρόνος πέρασε από το πέρασμα του τυφώνα Χαϊγιάν που σκόρπισε τον θάνατο και την καταστροφή στα νησιά των Φιλιππίνων.

Ένας χρόνος πέρασε από το πέρασμα του τυφώνα Χαϊγιάν που σκόρπισε τον θάνατο και την καταστροφή στα νησιά των Φιλιππίνων.

Από νωρίς του πρωί οι επιζήσαντες άρχισαν να συγκεντρώνονται κατά δεκάδες χιλιάδες γύρω από τους μαζικούς τάφους όπου συγγενείς και φίλοι τους τάφηκαν βιαστικά. 

Η χώρα τιμά την πρώτη μαύρη επέτειο με προσευχές για τους χιλιάδες που χάθηκαν και διαδηλώσεις ζητώντας μεγαλύτερη κυβερνητική δράση για την ανοικοδόμηση των κοινοτήτων που έχουν ισοπεδωθεί. 

Οι καμπάνες στις εκκλησίες χτύπησαν ταυτόχρονα, ο κόσμος άναψε κεριά στους τάφους και τήρησε ενός λεπτού σιγή όταν άρχιζε η ημέρα στην ανατολική πόλη Τακλομπάν, τη χειρότερο πληγείσα περιοχή από τον τυφώνα. 

Χιλιάδες επιζήσαντες πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας στην οποία πρωτοστατούσαν οι αποκαλούμενοι “περιπατητές μέσα στη λάσπη” –καθώς είχαν καλυφθεί ολόκληροι με λάσπη για να τονίσουν τα δεινά που περνούν– για να καταγγείλουν την εγκατάλειψή τους από την κυβέρνηση, την οποία κάλεσαν να κάνει περισσότερα για να προστατεύσει τον κόσμο από μελλοντικές καταστροφές. 

Ολονυχτία τελέστηκε σε στάδιο της πόλης που είχε χρησιμοποιηθεί ως κέντρο υποδοχής επί μήνες μετά το πέρασμα του Χαϊγιάν. 

Ο δήμαρχος της Τακλομπάν Αλφρεντ Ρομουάλντεζ προΐστατο σε επιμνημόσυνη δέηση για τους νεκρούς και τους αγνοούμενους και κάλεσε τον κόσμο να προετοιμαστεί για την έλευση και άλλων τυφώνων εξίσου σφοδρών με τον Χαϊγιάν. “Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ο Χαϊγιάν είναι πλέον το νέο σύνηθες φαινόμενο, είναι νέος τρόπος ζωής και πρέπει να προετοιμαστούμε γι ‘αυτό. Πρέπει επίσης να θυμόμαστε εκείνους που έχασαν τη ζωή τους και να προσευχηθούμε να αναπαυθούν ειρηνικά καθώς εμείς συνεχίζουμε τη ζωή μας”. 

“Μου λείπουν φοβερά τα παιδιά μου. Γιε μου μου λείπεις, σ ‘αγαπώ τόσο πολύ”, λέει η 41χρονη Τζόζεφιν Κρισοστόμο, από τα προάστια της μεγάλης αλλά κατεστραμμένης Τακλομπάν που έχασε τα τρία της παιδιά στη θύελλα. 

“Είμαι τόσο μόνη, τρώω και κοιμάμαι νωρίς γιατί δεν αντέχω τη μοναξιά τη νύχτα”, δήλωσε η Λίλια Οζαχάι, 77 ετών, που έχασε τη θετή της κόρη και τον εγγονό της στην σφοδρή καταιγίδα. 

Η καταστροφή της 8ης Νοεμβρίου του 2013 στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 7.350 ανθρώπους. Ο Χαϊγιάν σχηματίστηκε στον Ειρηνικό Ωκεανό και σάρωσε νησιά των κεντρικών Φιλιππίνων με τους ισχυρότερους ανέμους που έχει καταγραφεί ποτέ στην ξηρά, άνω των 300 χλμ. την ώρα, προκαλώντας γιγάντια παλιρροϊκά κύματα που έσκαζαν στην ακτή, ισοπεδώνοντας τουλάχιστον ένα εκατομμύριο σπίτια, καταστρέφοντας βασικές υποδομές και γκρεμίζοντας εμπορικά κέντρα.


σχετικα αρθρα