Μια διαμεσολάβηση των ΗΠΑ στην επίλυση της ουκρανικής κρίσης θα ήταν ένα "βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση", δήλωσε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, μετά τη συνάντησή του με τον αμερικανό ομόλογό του, Τζον Κέρι.

Οι δύο διπλωμάτες συναντήθηκαν στο περιθώριο της προετοιμασίας της συνόδου κορυφής του οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας Ειρηνικού (APEC). 

"Οι θέσεις μας για τις εξελίξεις στην Ουκρανία δεν συμφωνούν με εκείνες των ΗΠΑ, αλλά αν η Ουάσινγκτον θέλει να συμβάλει στη βελτίωση της κατάστασης και στη δημιουργία διαλόγου μεταξύ του Κιέβου και της διοίκησης των ανταρτών... πιστεύω ότι αυτό θα ήταν ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση", τόνισε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.

Οι ΗΠΑ θα πρέπει να αποθαρρύνουν τους "θερμοκέφαλους" στους κόλπους της ουκρανικής ηγεσίας να ξαναρχίσουν τη σύγκρουση με τους φιλορώσους αυτονομιστές, πρόσθεσε ο Λαβρόφ. "Η κατάπαυση του πυρός έχει υπογραφεί μεταξύ των ανταρτών και της κυβέρνησης του Κιέβου". Αυτοί πρέπει να οριστικοποιήσουν ένα σχέδιο απεμπλοκής ώστε να υπάρχει έλεγχος στην τήρηση της εκεχειρίας, τόνισε.

Παράλληλα ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η χώρα του και η Ρωσία συμφώνησαν να ανταλλάσσουν πληροφορίες για την κατάσταση στα σύνορα Ουκρανίας και Ρωσίας. "Αρκεί να πω ότι έχουμε ορισμένες διαφωνίες για ορισμένα γεγονότα επί του πεδίου αναφορικά με την Ουκρανία. Έχουμε συμφωνήσει να ανταλλάσσουμε ορισμένες πληροφορίες μεταξύ μας σε σχέση με το θέμα αυτό. Συμφωνήσαμε επίσης αυτός ο μεταξύ μας διάλογος να συνεχιστεί", επισήμανε ο Κέρι στους δημοσιογράφους στο Πεκίνο.

Ωστόσο, ο Τζον Κέρι φάνηκε να υποδηλώνει πως δεν επίκειται η επιβολή νέων δυτικών κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας. "Οι επιλογές που κάνει η Ρωσία είναι αυτές που θα κρίνουν τι θα συμβεί σε σχέση με τις κυρώσεις μακροπρόθεσμα", δήλωσε προσθέτοντας πως ελπίζει η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στην ανατολική Ουκρανία που υπογράφηκε στις 5 Σεπτεμβρίου να παραμείνει βιώσιμη.