Συστάσεις προς την Κίνα έδωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κάνοντας λόγο για την ανάγκη φιλελευθεροποίησης των αγορών. 

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες διάκεινται ευνοϊκά προς την ανάπτυξη μίας ευημερούσας, ειρηνικής και σταθερής Κίνας», δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα κατά την έναρξη των εργασιών της συνόδου κορυφής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (Apec).

Ο Ομπάμα κάλεσε την Κίνα να θεσπίσει εγγυήσεις για περισσότερο ισότιμη μεταχείριση των ξένων επιχειρήσεων στο έδαφός της, τη στιγμή που οι κινεζικές αρχές άρχισαν πρόσφατα έρευνες για παραβίαση των κανόνων του ανταγωνισμού κατά πολυεθνικών εταιρειών.

Απηύθυνε επίσης έκκληση για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ελευθερία του Τύπου στην Κίνα.

Ο αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ταυτόχρονα συμφωνία για την παράταση των αδειών παραμονής για τους Κινέζους που μεταβαίνουν για σπουδές στις ΗΠΑ.

Περί το 1,8 εκατομμύριο Κινέζοι έφθασαν τον περασμένο χρόνο για σπουδές στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Μπαράκ Ομπάμα, γεγονός που μεταφράζεται σε 21 δισεκατομμύρια δολάρια για την αμερικανική οικονομία και την υποστήριξη 100.000 αμερικανικών θέσεων εργασίας.