Στο μάτι του κυκλώνα βρίσκεται το πρόεδρος της Κομισιόν και πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ με αφορμή το σκάνδαλο φοροδιαφυγής που αποκαλύφθηκε την περασμένη εβδομάδα. 

Ο 59χρονος Γιούνκερ, που ήταν υπουργός Οικονομικών του Μεγάλου Δουκάτου από το 1989 και πρωθυπουργός από το 1995 μέχρι το 2013, προς το παρών δεν σχολιάζει τις αποκαλύψεις της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων -οι οποίες ήδη έλαβαν το προσωνύμιο Luxleaks- ότι το Λουξεμβούργο προσέφερε φορολογικές συμφωνίες σε περίπου 340 πολυεθνικές εταιρείες, επιτρέποντάς τους με αυτόν τον τρόπο να γλιτώσουν δισεκατομμύρια ευρώ σε φόρους.

Όταν ρωτήθηκε για το πότε θα δώσει απαντήσεις για την υπόθεση αυτή ο πρόεδρος της Επιτροπής, ο εκπρόσωπός του, Μαργαρίτης Σχοινάς, τόνισε: 

«Ο κ. Γιούνκερ θα επιλέξει ο ίδιος το πότε θα πει αυτά που έχει να πει, είτε (στη σύνοδο κορυφής) της G20, είτε κάποια άλλη στιγμή».

Ο Γιούνκερ έχει δηλώσει ότι δεν πιστεύει πως υπάρχει κάποια σύγκρουση συμφερόντων και ότι δεν θα παρέμβει στην έρευνα της υπηρεσίας ανταγωνισμού της Κομισιόν για τις φορολογικές συμφωνίες του Λουξεμβούργου με μεγάλες εταιρείες. 

Μεγάλες εταιρείες, όπως η PepsiCo, η Amazon, η ασφαλιστική AIG και η Deutsche Bank AG, πιστεύεται ότι επωφελήθηκαν από αυτές τις συμφωνίες με το Λουξεμβούργο.