Εντολή να αφαιρέσει τα στοιχεία που παρέχει η αμερικανική πρεσβεία για την ατμοσφαιρική ρύπανση στο Πεκίνο έδωσαν οι κινεζικές αρχές στον πάροχο μίας δημοφιλούς εφαρμογής των smartphones.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παράλληλα με τα στοιχεία των επίσημων μετρήσεων για την ατμοσφαιρική ρύπανση που ανακοινώνονται από τις κινεζικές αρχές, δίνονται στη δημοσιότητα και τα αποτελέσματα των μετρήσεων της αμερικανικής πρεσβείας, τα οποία θεωρούνται περισσότερο αξιόπιστα από τους κατοίκους του Πεκίνου.

Η εφαρμογή , η "Air Quality Index", επιτρέπει την εμφάνιση των στοιχείων, τόσο των επίσημων μετρήσεων όσο και των μετρήσεων της αμερικανικής πρεσβείας, στις οθόνες των smartphones.

"Δεν μπορούμε πλέον να συνεχίσουμε να δίνουμε τα στοιχεία των μετρήσεων της πρεσβείας για την ποιότητα του αέρα στο λογισμικό μας. Ελπίζουμε στην κατανόησή σας", ειδοποίησε με email εκπρόσωπος της εταιρείας.

Την ίδια ώρα, το Πεκίνο ασφυκτιά μέσα σε σύννεφο ατμοσφαιρικών ρύπων που ξεπερνούν κατά πολύ τα όρια συναγερμού και έχει λάβει ήδη μέτρα  για να εξασφαλίσει μία υγιεινή ατμόσφαιρα κατά τη διάρκεια των εργασιών της συνόδου κορυφής του Apec (Οικονομική Συνεργασία Ασίας-Ειρηνικού).