Η συριακή εφημερίδα Al-Watan, που πρόσκειται στην κυβέρνηση, γράφει ότι ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ-Άσαντ, πρόκειται σήμερα να επικυρώσει το διάταγμα με το οποίο αίρεται η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που ισχύει από το 1963 στη χώρα.

"Η προεδρία της Δημοκρατίας θα δώσει σήμερα στη δημοσιότητα τρία διατάγματα που αφορούν την κατάργηση του νόμου περί έκτακτης ανάγκης, την κατάργηση του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου και θα ορίσει τους κανόνες που θα διέπουν τις ειρηνικές διαδηλώσεις", αναφέρει η εφημερίδα, επικαλούμενη ανώτατο αξιωματούχο.

"Αυτά τα στρατηγικά μέτρα αποτελούν τμήμα ενός προγράμματος πολιτικών μεταρρυθμίσεων που στοχεύουν στην ενίσχυση της δημοκρατικής διαδικασίας, στη διεύρυνση της συμμετοχής των πολιτών (στην πολιτική ζωή), στην ενδυνάμωση της εθνικής ενότητας και στην ενίσχυση της ασφάλειας της πατρίδας και των πολιτών", γράφει η εφημερίδα.

Ο επικεφαλής των δυνάμεων ασφαλείας στην πόλη Μπανιάς της Συρίας, όπου τις τελευταίες ημέρες σημειώνονται σφοδρές ταραχές, απομακρύνθηκε από τη θέση του, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, επικαλούμενο πηγές από τη Δαμασκό.

Το Παρατηρητήριο ανακοίνωσε ότι πρόκειται για τον Αμτζάντ Αμπάς, εκφράζοντας την ελπίδα ότι "αυτήν την θετική ενέργεια θα ακολουθήσει η απόδοση ευθυνών στα μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας που δεν εκτέλεσαν το καθήκον τους να προστατεύουν τους πολίτες".

Κάτοικοι της πόλης και ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι πέντε πολίτες σκοτώθηκαν στην Μπανιάς από ενόπλους πιστούς στον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ αφότου ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις κατά του καθεστώτος, τον περασμένο μήνα.

TAGS