Οι ένοπλες συρράξεις και η τρομακτική προέλαση του Ισλαμικού Κράτους σε Συρία και Ιράκ είναι υπεύθυνες για τον εκτοπισμό περίπου 13,6 εκατ. ανθρώπων στις δύο χώρες, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες

Ο Αμίν Άουαντ, επικεφαλής της διεύθυνσης της UNHCR τόνισε πως «πλέον όταν μιλάμε για ένα εκατομμύριο ανθρώπους που έχουν εκτοπιστεί μέσα σε δύο μήνες, ή 500.000 μέσα σε μια νύχτα, ο κόσμος απλά δεν αντιδρά».

Σε αυτά τα 13,6 εκατ. συμπεριλαμβάνονται 7,2 εκατ. οι οποίοι έχουν εκτοπιστεί εντός Συρίας —αριθμός σημαντικά αυξημένος σε σχέση με την εκτίμηση που έκανε επί μακρόν ο ΟΗΕ, περί 6,5 εκατ. εσωτερικά εκτοπισμένων—, 3,3 εκατ. Σύροι πρόσφυγες στο εξωτερικό, 1,9 εκατ. άνθρωποι εκτοπισμένοι εντός Ιράκ και 190.000 που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα αναζητώντας ασφαλές καταφύγιο.

Στη συντριπτική τους πλειονότητα, οι Σύροι πρόσφυγες έχουν μεταβεί στον Λίβανο, στην Ιορδανία, στο Ιράκ και στην Τουρκία.

«Άλλες χώρες του κόσμου, ιδίως οι Ευρωπαίοι καθώς και άλλοι, θα έπρεπε να ανοίξουν τα σύνορα και να μοιραστούν το βάρος», τόνισε το στέλεχος της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.