Μόνιμο διάλογο με την ισπανική κυβέρνηση για τη διοργάνωση δεσμευτικού δημοψηφίσματος για το μέλλον της Καταλονίας ζήτησε ο πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης Αρτούρ Μας.

Ο Μας ανακοίνωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι απηύθυνε επιστολή στον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι με την οποία «καλεί την κυβέρνηση να δημιουργήσει τις συνθήκες ενός μόνιμου διαλόγου».

Ο διάλογος θα έχει στόχο σύμφωνα με τον Μας να διεξαχθεί «μια οριστική και δεσμευτική ψηφοφορία» για το μέλλον της Καταλονίας με ή χωρίς την Ισπανία, ενώ κάλεσε τον Ραχόι να «μην αγνοήσει την πραγματικότητα», ότι πολλοί Καταλανοί επιθυμούν να έχουν λόγο για το μέλλον τους, όπως το έχουν ήδη δείξει στη διάρκεια μαζικών διαδηλώσεων.

Ο Ραχόι από την πλευρά του έχει επισημάνει ότι είναι έτοιμος να συζητήσει μέτρα και να συμφωνήσει σε ένα νέο σύστημα για τη χρηματοδότηση των 17 αυτόνομων περιφερειών της Ισπανίας, αλλά και να εξετάσει μια μεταρρύθμιση του Συντάγματος. 

Όμως είναι αντίθετος στη διεξαγωγή μιας δεσμευτικής ψηφοφορίας για την ανεξαρτητοποίηση της περιοχής.

Αν η ισπανική κυβέρνηση δεν απαντήσει στις ανησυχίες της Καταλονίας, ο Μας σημείωσε ότι είναι πιθανό να ζητήσει να διεξαχθούν πρόωρα οι επόμενες περιφερειακές εκλογές, που κανονικά είναι προγραμματισμένο να γίνουν στα τέλη του 2016, και να τις χρησιμοποιήσει ως όχημα για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν δύο ημέρες μετά το άτυπο δημοψήφισμα στην Καταλονία όπου προσήλθε 32,8% το εκλογικού σώματος – 2,3 εκατ. ψηφοφόροι- και ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία που αγγίζει το 80% υπέρ της ανεξαρτησίας.