Κάθε ενδεχόμενο να ανοίξει διάλογος με τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ απέκλεισε επικεφαλής σύμβουλος της καγκελαρίας της Γερμανίας για θέματα εξωτερικής πολιτικής. 

Παρά «το γεγονός ότι πιθανόν τώρα υπάρχει μια οργάνωση —το ΙΚΙΛ— η οποία όσον αφορά ανθρωπιστικά ζητήματα και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι ακόμη χειρότερη από τον Άσαντ, δεν θα έπρεπε να θεωρήσουμε πλέον τον Άσαντ κάποιον που μπορεί να είναι συνομιλητής μας, κάποιον με τον οποίο θα έπρεπε να συνεργαστούμε», είπε ο Κρίστοφ Χόισγκεν.

Ο Χόισγκεν χρησιμοποίησε το ακρωνύμιο της προηγούμενης ονομασίας του ΙΚ, που ήταν Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε.

«Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι ο Άσαντ είναι ο υπαίτιος για εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους ανθρώπων, για τα εκατομμύρια των ανθρώπων οι οποίοι εκτοπίστηκαν», δήλωσε ο Χόισγκεν μιλώντας σε μια εκδήλωση στο Βερολίνο.

Ο Χόισγκεν είπε ότι υπάρχει ανάγκη εξεύρεσης μιας πολιτικής λύσης στη Συρία, σε συνεννόηση με τις σημαντικότερες δυνάμεις της περιοχής, όπως το Ιράν ή η Σαουδική Αραβία, ενώ κάλεσε παράλληλα τη Ρωσία να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στον Σύρο πρόεδρο για να τερματιστεί ο εμφύλιος πόλεμος ο οποίος ξέσπασε το 2011.