Έκκληση προς τους ηγέτες της G20 για ανάληψη δράσης κατά του Ισλαμικού Κράτους απηύθυνε ο Πάπας Φραγκίσκος.

«Ολόκληρος ο κόσμος αναμένει από την G20 μια ευρεία συμφωνία που θα μπορέσει να οδηγήσει, μέσω του νομικού συστήματος των Ηνωμένων Εθνών, στην οριστική παύση των άδικων επιθέσεων στη Μέση Ανατολή εναντίον διαφόρων ομάδων, θρησκευτικών και εθνικών, συμπεριλαμβανομένων και των μειονοτήτων» ανέφερε ο ποντίφικας στην επιστολή του προς τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας, Τόνι Άμποτ. Η Αυστραλία θα φιλοξενήσει στο Μπρίσμπεϊν την επόμενη σύνοδο κορυφής της G20, στις 15 και 16 Νοεμβρίου.

Αναφερόμενος στη δράση της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και το Ιράκ, ο πάπας εκτιμά ότι «η λύση δεν μπορεί να είναι αποκλειστικά στρατιωτικής φύσης» και εξηγεί ότι θα πρέπει, πάνω απ' όλα, να σταματήσει η υποστήριξη που λαμβάνουν οι τρομοκρατικές ομάδες μέσω «της πολιτικής στήριξης, του παράνομου εμπορίου πετρελαίου, ακόμη και της στρατολόγησης τρομοκρατών».

Ο πάπας Φραγκίσκος καταγγέλλει επίσης τις «μορφές επιθετικότητας που δεν είναι τόσο προφανείς, όμως είναι πραγματικές και σοβαρές» και ιδίως «τις καταχρήσεις του χρηματοοικονομικού συστήματος».