current views are: 2

12 Νοεμβρίου 2014
Δημοσίευση09:29

Αναγνώριση της Παλαιστίνης ζητούν τα αριστερά κόμματα στη Σλοβενία

Αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης ζητούν τα αριστερά κόμματα της Σλοβενίας.

Δημοσίευση 09:29’
αρθρο-newpost

Αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης ζητούν τα αριστερά κόμματα της Σλοβενίας.

Αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης ζητούν τα αριστερά κόμματα της Σλοβενίας.

Το Κόμμα Ενωμένης Αριστεράς (ZL), το οποίο στη Βουλή έχει πέντε βουλευτές, ζήτησε επείγουσα σύγκληση συνεδρίασης της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής για την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους.

Τονίζοντας ότι την ανεξαρτησία της Παλαιστίνης έχουν αναγνωρίσει ήδη πάνω από 100 κράτη, ο βουλευτής της ZL, Ματέι Βάτοβετς υπενθύμισε ότι θεμέλιο για την αναγνώριση είναι το ψήφισμα του ΟΗΕ, του έτους 1947, που υποστήριζε τη λύση των δύο κρατών και το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του οργανισμού του 1967.

Ο κ. Βάτοβετς πρόσθεσε ότι πρόσφατα η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, κατά την επίσκεψή της στο Ισραήλ έκανε ενθαρρυντικές δηλώσεις υπέρ της δημιουργίας κράτους της Παλαιστίνης.

Την άποψη ότι ήρθε ο καιρός η Σλοβενία να αναγνωρίσει την Παλαιστίνη διατύπωσαν και οι Σοσιαλδημοκράτες (SD) που συμμετέχουν στην κυβέρνηση συνασπισμού, με επικεφαλής τον Μίρο Τσέραρ.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Ματίαζ Νέμετς δήλωσε ότι αποδείχθηκε πως η πολιτική που ακολουθήθηκε την τελευταία δεκαετία για την επίλυση της κρίσης στη Μέση Ανατολή ήταν λάθος και ότι η αναγνώριση της Παλαιστίνης καθυστέρησε.

Τις τελευταίες εβδομάδες, με δημόσιες δηλώσεις τους, αναφέρθηκαν στο ζήτημα και δύο Σλοβένοι ευρωβουλευτές, η Τάνια Φαγιόν από τους Σοσιαλδημοκράτες και ο Ίβο Βάιγκλ από το Δημοκρατικό Κόμμα Συνταξιούχων (DeSUS).


σχετικα αρθρα