Συμπτώματα τοξικού σοκ εμφάνισαν οι 13 γυναίκες που πέθαναν σε ιατρικό κέντρο του κρατιδίου Τσατίσγκαρ της Ινδίας κατά τη διάρκεια εφαρμογής κυβερνητικού προγράμματος μαζικών στειρώσεων το Σάββατο.

Παρότι η ακριβής αιτία θανάτου τους δεν είναι ακόμη γνωστή, όπως δήλωσε στο Reuters ο ανώτερος αξιωματούχος της τοπικής κυβέρνησης Σιντχάρθ Κομάλ Σιχ Παρντέσι, «οι προκαταρκτικές έρευνες δείχνουν ότι τα φάρμακα που χορηγήθηκαν ήταν πλαστά και επίσης τα χειρουργικά εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν ήταν σκουριασμένα».

Από τις περίπου 80 γυναίκες που χειρουργήθηκαν, εξακολουθούν να νοσηλεύονται οι 60 και τουλάχιστον 20 από αυτές σε σοβαρή κατάσταση καθώς ο οργανισμός τους δεν ανταποκρίνεται στη φαρμακευτική αγωγή που τους χορηγείται, δήλωσαν γιατροί.

Ομάδα γιατρών από το Νέο Δελχί μετέβησαν στο Τσατίσγκαρ για να ερευνήσουν τι συνέβη, ενώ οι οικογένειες των θυμάτων θα λάβουν αποζημίωση περίπου 5.300 ευρώ.

Τέσσερις ανώτεροι αξιωματούχοι υγείας τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και κατατέθηκε αγωγή για ιατρική αμέλεια εις βάρος του χειρουργού που πραγματοποίησε τις επεμβάσεις.

TAGS