Δεκάδες μύθοι έχουν συνδεθεί με την Ιερά Σινδόνη, που τύλιξε το άψυχο σώμα του Ιησού μετά την Αποκαθήλωση καθώς αμφισβητείται η αυθεντικότητα του υφάσματος που βρίσκεται προφυλαγμένο σε θωρακισμένη προθήκη στο Βατικανό.

Αμφισβητείται όμως η ύπαρξή της Ιεράς Σινδόνης αλλά και το κατά πόσο αποτυπώνει τα χαρακτηριστικά του Χριστού!

Για να αποδειχθεί όµως κάτι τέτοιο πρέπει να γίνει εξέταση DNA στο γενετικό υλικό, δηλαδή το αίμα που έχει εμποτίσει την Ιερά Σινδόνη. Κάτι το οποίο απαγορεύει ρητά και κατηγορηματικά η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία  καθώς θα μπορούσε να αποκαλυφθεί ότι στο αίμα του Χριστού  υπάρχουν Χ και Υ χρωμοσώματα τα οποία ενδεχομένως θα έδιναν αιρετική απάντηση στο ερώτημα εάν υπήρξε άνθρωπος ο πατέρας του Ιησού. Γεγονός που σημαίνει πρακτικά ότι θα έθεταν σε κίνδυνο ένα από τα πιο σημαντικά δόγματα των Χριστιανών, την Άµωµο Σύλληψη.

Σύμφωνα με ιστορικές πηγές ο Απόστολος Πέτρος πήρε μαζί του τη Σινδόνη από την Ιερουσαλήμ, στην Έδεσσα (σήµερα Ούρφα στην Τουρκία) . Εκεί φάνηκε για πρώτη φορά το ίχνος μιας μορφής που "δεν έγινε από ανθρώπινο χέρι". Τον Δεκαπενταύγουστο του 944 µ.Χ μεταφέρεται πανηγυρικά σε παρεκκλήσι  του Ιερού Παλατιού στην Κωνσταντινούπολη. Τα ίχνη της ξαναβρίσκονται στο Λιρέ, στο παρεκκλήσι του κόµη Γοδεφρίδου του Σαρνί, που το απέκτησε ίσως από τους Ναΐτες Ιππότες μετά τη Δ' Σταυροφορία. Από τους Σαρνί μεταφέρεται στον Οίκο της Σαβοίας στο Σαµπερί και από κει στο Τορίνο.

Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία κληρονόμησε την Ιερά Σινδόνη το 1983 από τον τελευταίο Ουµβέρτο τον Β'. Στις 28 Μαΐου του 1898 ο φωτογράφος Σεκόντος Πία αποτυπώνει για πρώτη φορά τη Σινδόνη. Στην φωτογραφία μπορούσες να διακρίνεις την εικόνα ενός άνδρα. Το γεγονός προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο Αρχιεπίσκοπος του Τορίνο, Aναστάμo Μπαλεστρέρο, επιτρέπει σε ερευνητές από την Οξφόρδη, τη Ζυρίχη και το Τάκσον στην Αριζόνα να αποσπάσουν μερικά τετραγωνικά εκατοστά της Σινδόνης και νήματα για να τα μελετήσουν. "Το σάβανο δεν είναι γνήσιο. Είναι μεσαιωνικό. Η επιστήμη µίλησε το ύφασμα χρονολογείται μεταξύ του 1260 και του 1390», είπε ο Μπαλεστέρο τον  Οκτώβριο του 1988. Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας άρχισαν να αμφισβητούνται όταν αποκαλύφθηκε ότι οι ερευνητές μελέτησαν ένα κομμάτι που είχε προστεθεί μετέπειρα και ότι η τιμή του άνθρακα 14 είχε αλλοιωθεί διότι η Σινδόνη είχε υπερθερμανθεί από πυρκαγιές. Σημειώνεται ότι η πρώτη πυρκαγιά που καταγράφηκε ήταν στις 4 Δεκεμβρίου του 1532 στο Σαµπερί και η τελευταία στις 12 Απριλίου του 1997.

Οι  Ρώσοι επιστήμονες διατείνονται ότι το κειμήλιο έχει χρονολογηθεί µε λάθος, τουλάχιστον µιας χιλιετίας, δεδομένου ότι υπερθερμάνθηκε τόσες φορές. Ο επικεφαλής του Διεθνούς Ινστιτούτου για την έρευνα της Σινδόνης στο Τορίνο δηλώνει "πεπεισμένος" ότι το κειμήλιο ήταν πράγματι η Σινδόνη µε την οποία τύλιξαν τον Χριστό μετά την Αποκαθήλωση. Πριν  από λίγα χρόνια οι επιστήμονες της ΝΑΣΑ, μετά από εκτεταμένη μελέτη που πραγματοποίησαν σε κάθε χιλιοστό του υφάσματος, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι Χριστός είχε ύψος 1,81 μέτρα, βάρος περίπου 80 κιλά και ομάδα αίματος ΑΒ. Ενώ πριν πει το "τετέλεσται" είχε υποφέρει απίστευτα μαρτύρια.

Η Ιερά Σινδονη βρίσκεται προφυλαγµένη σε θωρακισμένη προθήκη στο Βατικανό, είναι ένα λινό ύφασμα που το γνέσιμό του έχει γίνει με χειροποίητο τρόπο που απαντάται μόνο στην Παλαιστίνη. Σημειωτέον, η μηχανές αυτόματης ύφανσης πρωτοεμφανίζονται το 1100 μΧ περίπου στην Ευρώπη Έχει μήκος 4,36 μέτρων και πλάτους 1,09. Για να δει κανείς το αρνητικό αποτύπωμα του νεαρού άνδρα, που φέρεται ότι ήταν ο Χριστός, πρέπει να σταθεί σε απόσταση 2 - 5 μέτρων. Απεικονίζεται ένας άνθρωπος με σταυρωμένα χέρια και πόδια, µε εμφανή σημάδια από ένα ακάνθινο στεφάνι και τεράστια καρφιά στους καρπούς και τους ταρσούς.
Ειδικότερα διακρίνονται:

- το πρόσωπο του 1ησού.
- Οι πληγές από το φραγγέλιο στις δύο πλευρές, γιατί μαστίγωσαν το Χριστό δύο Ρωμαίοι στρατιώτες.
- τα αγκάθια από τη στεφάνη, η οποία όμως προβάλλει σαν είδος κράνους από διάφορα κλαδιά και όχι απλώς ένα "διάδημα", όπως παραδίδεται από την εικονογραφία.
- ο τύπος των ήλων στον καρπό, γιατί όσοι σταυρώνονταν την εποχή εκείνη συγκρατούντο στο σταυρό µε τεράστια καρφιά που διαπερνούσαν όχι την παλάμη, όπως παραδίδεται, αλλά τους καρπούς, για να απορούν να αντέξουν το βάρος του σώματος.
- οι πληγές από τους ήλους στα πόδια, αλλά μόνο το ένα πέλμα έχει αιμορραγήσει.
- Τ ο ίχνος από ένα δοκάρι που σημαίνει ότι ο Χριστός είχε στη ράχη του, στην πορεία προς το μαρτύριο, μόνο το εγκάρσιο τµήµα του Σταυρού.
- Η πληγή από τη λόγχη.
-  Το Αίμα από την πληγή
- Τα ίχνη αίματος ανήκουν στην ομάδα ΑΒ, τη συνηθέστερη στην Παλαιστίνη.
- Κηλίδες από την πυρκαγιά του 1532.
- ίχνη ύδατος από την προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς.