Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δεσμεύθηκε σήμερα «να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο» για να αποκαταστήσει το περιβάλλον στις ακτές του Κόλπου του Μεξικού, με την ευκαιρία της πρώτης επετείου από τη διαρροή πετρελαίου που μόλυνε τα νότια των ΗΠΑ έπειτα από την έκρηξη σε πλωτή εξέδρα άντλησης πετρελαίου της εταιρείας ΒΡ.

«Τα γεγονότα της 20ής Απριλίου 2010 και η διαρροή που ακολούθησε υπογραμμίζουν τον κρίσιμο σύνδεσμο ανάμεσα στο περιβάλλον και στην οικονομική υγεία του Κόλπου του Μεξικού», τονίζει ο Ομπάμα στο ανακοινωθέν του.

«Η κυβέρνησή μου δεσμεύεται να πράξει παν το αναγκαίο για να προστατεύσει και να αποκαταστήσει τις ακτές του Κόλπου», προστίθεται στο ίδιο κείμενο.

Η έκρηξη της 20ής Απριλίου 2010 στην εξέδρα Deep Water Horizon, σε απόσταση 80 χλμ. ανοικτά της Νέας Ορλεάνης, προκάλεσε τον θάνατο 11 ανθρώπων και τη διαρροή εκατ. λίτρων αργού πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού, έως το σφράγισμα του φρέατος της πετρελαιοπηγής τέσσερις μήνες μετά το συμβάν.

Ο Ομπάμα εξέφρασε την ευχή «η ΒΡ καθώς και όλα τα υπόλοιπα εμπλεκόμενα μέρη να αναλάβουν τον λογαριασμό για τις ζημιές και τις δραματικές απώλειες που προκάλεσαν».

Στο ανακοινωθέν της αμερικανικής προεδρίας υπογραμμίζονται οι αδιάλειπτες προσπάθειες που υλοποιούνται για να αποκατασταθεί η κατάσταση, τονίζοντας πως καθημερινώς 2.000 άνθρωποι συμμετέχουν στις επιχειρήσεις καθαρισμού.

«Ευθύς εξαρχής, η κυβέρνησή μου έχει διαθέσει όλα τα μέσα προκειμένου να δρομολογηθεί η μεγαλύτερη επιχείρηση που έχει ποτέ υλοποιηθεί στην ιστορία του έθνους μας προκειμένου να αντιμετωπισθεί η διαρροή», γράφει ο αμερικανός πρόεδρος.

«Στην πιο σκληρή στιγμή της κρίσης, περίπου 48.000 άνδρες και γυναίκες μόχθησαν ακατάπαυστα προκειμένου να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις της διαρροής. Καίτοι έχει επιτελεσθεί σημαντική πρόοδος, απομένει εντούτοις πολλή δουλειά», τονίζει ο Λευκός Οίκος.