Ένα βήμα πριν την αναζωπύρωση βρίσκεται η εμφύλια σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία με το Κίεβο να καταγγέλλει τη Μόσχα για αποστολή ενισχύσεων στους αντάρτες και τη διεθνή κοινότητα να παρακολουθεί με ανησυχία την έκρυθμη κατάσταση.

Κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ στις 21:30 ώρα Ελλάδας θα συγκληθεί έκτακτο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ώστε να συζητηθεί η κατάσταση στην περιοχή. 

Eκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας πάντως διέψευσε σήμερα τους ισχυρισμούς ανώτατου αξιωματούχου του NATO σύμφωνα με τους οποίους έχουν εισέλθει στην ανατολική Ουκρανία φάλαγγες ρωσικών στρατιωτικών οχημάτων, χαρακτηρίζοντάς τις «ανυπόστατες».

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας Ιγκόρ Κονασένκοφ δήλωσε ότι «δεν υπήρχε και εξακολουθεί να μην υφίσταται το παραμικρό στοιχείο» για να υποστηριχθούν τέτοιοι ισχυρισμοί.

Την ίδια ώρα στο Ντονέτσκ σήμερα τα πυρά πυροβολικού εντάθηκαν, γεγονός που μοιάζει προάγγελος εξελίξεων. Η δημοτική αρχή, ανέφερε ότι «κρότοι πυροβόλων και εκρήξεις ακούστηκαν σε όλες της συνοικίες της πόλης».

Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας πρώην Στρατηγός της πολιτοφυλακής Στεπάν Πόλτορακ δήλωσε εξάλλου στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στο Κίεβο ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας ενισχύονται στα ανατολικά.

«Παρατηρούμε μια ενίσχυση από πλευράς των συμμοριών των τρομοκρατών (σ.σ. των φιλορώσων ανταρτών κατά την ορολογία του Κιέβου), καθώς και από μέρους της Ρωσίας. Παρακολουθούμε τις κινήσεις τους, γνωρίζουμε πού βρίσκονται και περιμένουμε απρόβλεπτες κινήσεις από την πλευρά τους» ισχυρίστηκε και προσέθεσε:

«Το βασικό μας καθήκον είναι να προετοιμαστούμε για μάχη».

«Αναπτύσσουμε τις ένοπλες δυνάμεις μας σε νέες θέσεις ώστε να μπορούν να αντιδράσουν στις ενέργειες» των ανταρτών, είπε ακόμη ο υπουργός Αμύνης της Ουκρανίας.

Από την πλευρά του ο στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, πτέραρχος Φίλιπ Μπρίντλοβ, έκανε λόγο και αυτός για είσοδο στρατιωτικών οχημάτων, συμπεριλαμβανομένων αρμάτων μάχης, πυροβόλων και φορτηγών με στρατιώτες στη ανατολική Ουκρανία.

«Κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ημερών, έχουμε παρατηρήσει τα ίδια πράγματα που κατέγραψε ο ΟΑΣΕ. Έχουμε δει ρωσικές φάλαγγες με εξοπλισμό, ρωσικά άρματα μάχης, ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα, ρωσικό πυροβολικό, ρωσικές μάχιμες δυνάμεις να μπαίνουν στην Ουκρανία», πρόσθεσε ο ίδιος. «Δεν έχουμε ακόμη μια ξεκάθαρη εικόνα για τους αριθμούς. Έχουμε (πάντως) δει πολυάριθμες φάλαγγες», συνέχισε.

Οι εχθροπραξίες κλιμακώνονται διαρκώς μετά τις εκλογές τις οποίες οργάνωσαν την 2η Νοεμβρίου οι αυτονομιστές στις περιοχές τις οποίες ελέγχουν, μια διαδικασία που το Κίεβο και οι δυτικές χώρες απέρριψαν, αλλά αναγνώρισε de facto η Μόσχα.

Τις τελευταίες ημέρες αυτοκινητοπομπές που αποτελούνταν από φορτηγά χωρίς πινακίδες κυκλοφορίας που ρυμουλκούσαν πυροβόλα κινούνταν προς το Ντονέτσκ, όπως ανέφεραν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου και παρατηρητές του ΟΑΣΕ.

Η Ουκρανία διατυπώνει από την Παρασκευή ισχυρισμούς περί εισόδου στα ανατολικά βαρέων όπλων από τη Ρωσία — η οποία επισήμως διαψεύδει κάθε εμπλοκή της στη σύρραξη στη γειτονική της χώρα.