Ο πρόεδρος της Ανώτατης Επιτροπής για την διοργάνωση των εκλογών, ανακοίνωσε ότι απαγορεύθηκε σε πρώην στελέχη του RCD να είναι υποψήφιοι στις εκλογές.

Αυτό ο αποκλεισμός αφορά αποκλειστικά τα μέλη του εκτελεστικού γραφείου και της εκτελεστικής επιτροπής καθώς και τους γενικούς γραμματείς των επιτροπών συντονισμού, ανέφερε ο Μπεν Άσουρ σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γαλλική εφημερίδα Le Monde.

Στην ερώτηση για την αντίφαση μεταξύ αυτής της απαγόρευσης και της έγκρισης που έλαβαν πρώην υπουργοί του Μπεν Άλι να ιδρύσουν δικό τους πολιτικό κόμμα, ο Μπεν Άσουρ απάντησε: "η κυβέρνηση θα λύσει οριστικά το θέμα".

"Όμως η πλειοψηφία των Τυνήσιων δεν επιθυμεί να επανεισάγουμε με τις εκλογές ό,τι διαλύθηκε με το νόμο", πρόσθεσε.

Στις 12 Απριλίου η Ανώτατη Επιτροπή είχε αποφασίσει να μην εγκρίνει την υποψηφιότητα οποιουδήποτε είχε αναλάβει αξίωμα στην κυβέρνηση ή το κόμμα RCD καθ' όλη τη διάρκεια του καθεστώτος του Μπεν Άλι (1987-2001). Το μέτρο αυτό όμως προκάλεσε έντονες αντιπαραθέσεις στην κυβέρνηση αλλά και μεταξύ των υποστηρικτών του κόμματος που υπολογίζεται ότι φτάνουν τα δύο εκατομμύρια, σε πληθυσμό δέκα εκατομμυρίων.

Ο Μπεν Άσουρ είπε επίσης ότι το έργο που απομένει να κάνει η Επιτροπή μέχρι τη διεξαγωγή των εκλογών είναι "τεράστιο". Εκτός από την αναθεώρηση των εκλογικών καταλόγων και την έκδοση εκλογικών βιβλιαρίων, θα πρέπει να εκπαιδευτούν 4.000 άνθρωποι που θα στελεχώσουν τις υπηρεσίες εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους και 21.000 υπάλληλοι για τα 7.000 εκλογικά τμήματα.

"Η επιχείρηση αυτή θα στοιχίσει περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ. Βαδίζουμε σε τεντωμένο σκοινί", πρόσθεσε.