current views are: 1

13 Νοεμβρίου 2014
Δημοσίευση05:54

ΝΑΤΟ: Ρωσικά στρατεύματα μπαίνουν στην Ουκρανία

Ρωσικά στρατεύματα εισέρχονται στην Ουκρανία σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ).

Δημοσίευση 05:54’
αρθρο-newpost

Ρωσικά στρατεύματα εισέρχονται στην Ουκρανία σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ).

Ρωσικά στρατεύματα εισέρχονται στην Ουκρανία σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ).

Την ίδια ώρα ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών προειδοποίησε για το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της κατάστασης. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το ΝΑΤΟ ρωσικά τεθωρακισμένα οχήματα, πυροβολικό, εναέρια αμυντικά συστήματα καθώς επίσης και ρωσικά στρατεύματα μάχης εισέρχονται στην Ουκρανία.

Σε δηλώσεις του ο ανώτατος συμμαχικός διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, συνταγματάρχης Φίλιπ Μπρίντλοβ, είπε ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών ο Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου «έχει παρατηρήσει ‘ιδίοις όμμασι’ όσα έχει περιγράψει ο ΟΑΣΕ». 

Σύμφωνα με αναφορές παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) έχει εντοπιστεί κίνηση μεγάλης κλίμακας στρατευμάτων στην περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει σαφές από πού προέρχονται τα στρατεύματα αυτά. 

Διαψεύδει η Ρωσία

Ως αβάσιμες χαρακτήρισε τις αναφορές αυτές εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας. Από την πλευρά του ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, κατηγόρησε το ΝΑΤΟ ότι προσπαθεί να περάσει μία ιδεολογία που είναι σφοδρά αντιρωσική και ότι οι αυξανόμενες εντάσεις στην περιοχή έχουν αναγκάσει τη Μόσχα να ενισχύσει την στρατιωτικής της παρουσία στην Κριμαία. «Ένας από τους κύριους στόχους μας είναι να σχηματίσουμε μια ολοκληρωμένη κοινή δύναμη στην Κριμαία», δήλωσε ο Σοϊγκου κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με αξιωματούχους του στρατού, αναφέρουν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. 

Ταυτόχρονα ο ανώτερος διοικητής της πολιτοφυλακής στο Ντόνετσκ τόνισε ότι «Έχουμε υπογράψει τις ειρηνευτικές συμφωνίες, τις οποίες τηρούμε, είτε μας αρέσει είτε όχι».

Προετοιμάζεται για μάχη η Ουκρανία

Μπορεί να διαψεύδει η Ρωσία την κινητικότητα στρατευμάτω της ωστόσο ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Στέπαν Πόλτορακ, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου στο Κίεβο ότι κύριο καθήκον των ενόπλων δυνάμεων «είναι να προετοιμαστούν για μάχη», καθώς οι φιλορώσοι αντάρτες συγκεντρώνουν στρατεύματα. 

Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι αυτονομιστές και ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν τη συγκέντρωση στρατευμάτων στις ανατολικές περιοχές της χώρας τις οποίες ελέγχουν. Ο Ουκρανός πρωθυπουργός, Αρσένι Γιάτσένιουκ διαβεβαίωσε ότι το Κίεβο κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για την αποκλιμάκωση της κατάστασης. «Δεν θέλω ο κόσμος να πάσχει από αχρωματοψία – η κόκκινη γραμμή έχει παραβιαστεί- όχι δεκάδες αλλά εκατοντάδες φορές», είπε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.


σχετικα αρθρα