Η Κροατία σημειώνει πρόοδο για την συμπλήρωση των όρων προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως η Διεθνής Διαφάνεια τόνισε ότι παραμένει συγκεκριμένος αριθμός σημαντικών προβλημάτων, που πρέπει να επιλυθούν, κυρίως οι μεταρρυθμίσεις στη δικαιοσύνη και στη μάχη κατά της διαφθοράς".

"Οι ακτιβιστές της κοινωνίας των πολιτών προειδοποιούν ότι τα μεταρρυθμιστικά μέτρα της Κροατίας πρέπει να είναι διαρκή και αμετάκλητα και να στηριχθούν επαρκώς ώστε να εφαρμοσθούν. Υπάρχει ανησυχία για έλλειψη σαφούς πολιτικής βούλησης για τη μάχη κατά της διαφθοράς σε συγκεκριμένα πεδία", σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Ειδικότερα, η Διεθνής Αμνηστία υποδεικνύει ότι παρά το μεγάλο αριθμό υποθέσεων διαφθοράς σε ανώτατο επίπεδο που ερευνώνται, υπάρχει ανησυχία για την επιλεκτική στάση των ανακριτών και των εισαγγελέων, για την έλλειψη πρωτόδικων καταδικαστικών αποφάσεων και τη κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων αποκτηθέντων παράνομα, γεγονός που δημιουργεί ερωτήματα για την αμερολοψηφία της αστυνομίας και των εισαγγελικών αρχών.

Η μη κυβερνητική οργάνωση προειδοποιεί επίσης για την "ανεπαρκή κοινωνική και θεσμική προστασία μαρτύρων, δημοσιογράφων-ερευνητών, υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων"