Τροποποιήσεις στο νόμο για τα εργασιακά αναμένεται να κάνει η κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι στην Ιταλία, σε μία προσπάθεια να κατευναστούν οι αντιδράσεις των συνδικάτων, αλλά και της εσωκομματικής αντιπολίτευσης του Δημοκρατικού Κόμματος.

Ο εκπρόσωπος των Δημοκρατικών στην Βουλή Ρομπέρτο Σπεράντσα δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να συνδέσει την έγκριση της μεταρρύθμισης με ψήφο εμπιστοσύνης, όπως είχε αποφασιστεί αρχικά.

Παράλληλα, σε σχέση με το μέτρο για την εργασία το οποίο εγκρίθηκε ήδη από την Γερουσία, η κεντροαριστερά πρόκειται να προτείνει στην Βουλή μια σειρά τροποποιήσεων που θα τεθούν κανονικά προς ψήφιση.

Πρόκειται, λένε σχολιαστές, για ένα είδος «συμβιβασμού» που θα επιτρέψει στο Δημοκρατικό Κόμμα να αποφύγει περαιτέρω εσωτερικές συγκρούσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν ακόμη και σε πιθανή διάσπαση.

Όπως αναφέρει ο ιταλικός Τύπος, η κυριότερη συνέπεια του συμβιβασμού αυτού, θα είναι όπως φαίνεται η διατήρηση του δικαιώματος επαναπρόσληψης του εργαζόμενου σε περίπτωση αβάσιμης απόλυσης.