Είναι ευρέως γνωστό πως ο ιστορικός επικεφαλής του FBI Τζέι Έντγκαρ Χούβερ δεν έβλεπε με το καλύτερο μάτι τα κηρύγματα του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ για την αυτοδιάθεση των μαύρων στις ΗΠΑ.

Και αυτά ακριβώς τα συναισθήματα αντικατοπτρίζονται στην επιστολή που εστάλη στον Κίνγκ το 1964, όπου οι χαρακτηρισμοί που επελέγησαν είναι αν μη τι άλλο πρωτοφανείς.

Η ανώνυμη επιστολή ήταν γραμμένη σε γραφομηχανή. Δέκα χρόνια αργότερα η Γερουσία των ΗΠΑ επιβεβαίωσε ότι προερχόταν από το FBI. Στόχος του συντάκτη της ήταν να πιστέψει ο Κινγκ ότι την είχε γράψει κάποιος αγωνιστής για τα πολιτικά δικαιώματα αφού ισχυριζόταν ότι μιλούσε εξ ονόματος «ημών των μαύρων».

Στην επιστολή, έκτασης μιας σελίδας, ο πολιτικός αγωνιστής χαρακτηριζόταν «εντελώς απατεώνας» και «ανώμαλο κτήνος».

Το ντοκουμέντο αυτό, που δόθηκε για πρώτη φορά στη δημοσιότητα στο σύνολό του από την εφημερίδα New York Times είναι χαρακτηριστικό της εχθρότητας με την οποία αντιμετώπιζε την εποχή εκείνη το κίνημα των πολιτικών δικαιωμάτων η ομοσπονδιακή αστυνομία (FBI) του Χούβερ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα η επιστολή γράφτηκε από έναν αναπληρωτή του Χούβερ, τον Γουίλιαμ Σάλιβαν και στάλθηκε στον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ μαζί με μια ηχογράφηση που αποδείκνυε ότι ο πάστορας διατηρούσε εξωσυζυγικό δεσμό.

«Άκουσε τον εαυτό σου, βδελυρό, ανώμαλο ζώο. Σε ηχογραφούσαν, όλες τις μοιχείες σου, τα σεξουαλικά σου όργια, εδώ και καιρό. Αυτό δεν είναι παρά ένα μικρό δείγμα», αναφέρεται στην επιστολή και προστίθεται:

«Δεν σου μένει παρά μόνο ένα πράγμα να κάνεις, ξέρεις εσύ τι».

Όταν έλαβε την επιστολή, ο Κινγκ είχε πει σε έναν φίλο του ότι κάποιος ήθελε να τον σκοτώσει.

Ο Χούβερ πίστευε ότι ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ είχε επηρεαστεί από κομμουνιστές ενώ από την άλλη ο Κινγκ κατηγορούσε το «αφεντικό» του FBI ότι δεν μπόρεσε να σταματήσει τη βία εναντίον των αφροαμερικανών στις πολιτείες του νότου.