Προθεσμία μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου δίνει η Μόσχα στο Παρίσι για την παράδοση του πρώτου πολεμικού πλοίου Mistral, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.

Η Γαλλία έχει προθεσμία μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου για να παραδώσει το πρώτο πλοίο, αν δεν θέλει να εκτεθεί σε «σοβαρές» απαιτήσεις για αποζημίωση, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμη ρωσική πηγή.

«Προετοιμαζόμαστε για διάφορα σενάρια. Θα περιμένουμε μέχρι το τέλος του μήνα (την παράδοση του πρώτου Mistral) και στη συνέχεια θα παρουσιάσουμε τις σοβαρές οικονομικές απαιτήσεις μας«, δήλωσε η ίδια πηγή.

Τα Mistral, πολεμικά πλοία αποβατικής κρούσης και διοίκησης που πωλήθηκαν από τη Γαλλία στη Ρωσία τον Ιούνιο του 2011 έναντι 1,2 δισεκατομμυρίου ευρώ, είναι στο επίκεντρο ενός διπλωματικο-στρατιωτικού αδιεξόδου μετά την απόφαση του προέδρου Φρανσουά Ολάντ να συνδεθεί η παράδοσή τους με την πολιτική διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης.

Στα τέλη Οκτωβρίου η Μόσχα είχε δηλώσει ότι είχε κληθεί να παραλάβει στις 14 Νοεμβρίου το πρώτο από τα πλοία αυτά, το «Βλαδιβοστόκ». Η γαλλική κυβέρνηση και η κατασκευάστρια εταιρία διέψευσαν αμέσως τη ρωσική ανακοίνωση εν μέσω επικρίσεων των χωρών του ΝΑΤΟ.

Ο γάλλος υπουργός Άμυνας δήλωσε την Τετάρτη ότι "καμιά ημερομηνία παράδοσης" πολεμικού πλοίου Μιστράλ στη Ρωσία δεν μπορεί να οριστεί σε αυτό το στάδιο.

Αν η Γαλλία αποφασίσει να παραδώσει τα πολεμικά αυτά πλοία  είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσει αναστάτωση στην Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή απέναντι από τη Ρωσία.

Αντίθετα, ακύρωση της παράδοσης των πλοίων μπορεί να οδηγήσει το Παρίσι στη δύσκολη θέση του εταίρου που δεν τηρεί τα συμβόλαιά του. Και μια τέτοια απόφαση πιθανόν να κοστίσει ακριβά σε κυρώσεις στη Γαλλία, την ώρα που τα οικονομικά της είναι στο κόκκινο.

Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα για τον Ολάντ...