«Θρίλερ» με πρωταγωνιστή το μικρό ρομπότ Philae στην επιφάνεια του κομήτη Tchouri είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Το ρομπότ δεν έχει πλέον παρά λίγες ώρες ζωής με την μπαταρία του, καθώς η λειτουργία των ηλιακών πάνελ επηρεάζεται επειδή βρίσκεται στη σκιά ενός βράχου.

Πραγματοποίησε μια γεώτρηση στην επιφάνεια του κομήτη, όμως τα αποτελέσματα από την ανάλυση ενδέχεται να μην φτάσουν ποτέ στη Γη λόγω της απώλειας της ενέργειάς του.

«Δεν είμαστε βέβαιοι ότι το Philae έχει αρκετή ενέργεια για να μεταδώσει τα δεδομένα στην επόμενη επαφή που θα έχουμε μαζί του" είπε ο Στέφαν Ούλαμεκ, ο υπεύθυνος της προσγείωσης του ρομπότ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Ντάρμστατ της Γερμανίας.

Με βάση το πρόγραμμά του, το ρομπότ επρόκειτο να κάνει μια γεώτρηση για να πάρει δείγμα από το έδαφος του κομήτη και να το αναλύσει. Οι επιστήμονες της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA) δεν του έδωσαν αμέσως την εντολή να προχωρήσει στη γεώτρηση καθώς φοβόντουσαν μήπως αποσταθεροποιηθεί και χαθεί στο διάστημα. Το Philae δεν πατάει καλά στο έδαφος του κομήτη επειδή δεν λειτούργησαν τα άγκιστρά του.

Όπως είπε ο Φιλίπ Γκοντόν, ο επικεφαλής του προγράμματος Rosetta στο CNES (Εθνικό Κέντρο Διαστημικών Μελετών της Γαλλίας), η ESA έλαβε τελικά την απόφαση να προχωρήσει στη γεώτρηση.

«Καλημέρα Γη! Πέρασα μία πολύ δραστήρια νύκτα στον κομήτη. Βρίσκομαι και πάλι σε επαφή με την ομάδα μου», έγραψε το ρομπότ στον λογαριασμό του στο Twitter.