Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ζήτησε από την κυβέρνηση της Λιβύης να σταματήσει τον βομβαρδισμό της πόλης Μιζουράτα και εάν έχουν διαπραχθεί εγκλήματα πολέμου. Παράλληλα και η Ιταλία αποφάσισε να στείλει στρατιωτικούς συμβούλους στην Λιβύη, ενώ αποκλείστηκε ακόμα μία φορά το ενδεχόμενο των χερσαίων επιχειρήσεων.

Η πιθανολογούμενη χρήση βομβών διασποράς και βαρέων όπλων από τις κυβερνητικές δυνάμεις στη Μιζουράτα στη δυτική Λιβύη προκάλεσε σημαντικές απώλειες αμάχων και μπορεί να συνιστά έγκλημα βάσει του διεθνούς δικαίου, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ.

Σε ανακοίνωσή της, η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι ζήτησε να σταματήσει η πολιορκία της Μιζουράτα και καταδίκασε της κυβερνητικές επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης μιας βόμβας διασποράς, η οποία εξερράγη την περασμένη εβδομάδα σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από το νοσοκομείο της πόλης.

Την ίδια στιγμή ο Ιταλός υπουργός Άμυνας Ινιάτσιο Λα Ρούσα ανακοίνωσε ότι οι δυτικές δυνάμεις μπορεί να χρειαστεί να εντείνουν την επέμβαση στη Λιβύη εξακολουθώντας να τηρούν τους όρους της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ενώ ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν ανακοίνωσε ότι η Γαλλία θα "εντείνει" τα αεροπορικά πλήγματα στη Λιβύη για την προστασία των αμάχων κατά των δυνάμεων του συνταγματάρχη Καντάφι.

Μιλώντας στην ένωση ξένου Τύπου στη Ρώμη, ο Λα Ρούσα σημείωσε ότι ο Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι θα εγκαταλείψει την εξουσία μόνον αν αναγκαστεί και προσέθεσε ότι τα όπλα που διαθέτουν οι δυνάμεις του Καντάφι είναι ανώτερα από αυτά που έχουν οι αντικαθεστωτικοί.

Επίσης επισήμανε ότι η Ιταλία, η οποία έχει διαθέσει οκτώ αεροσκάφη της για να βοηθήσει στην επιβολή ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων στη Λιβύη, αλλά απαγορεύει στις δυνάμεις της να ανοίξουν πυρ, θα θέσει στη διάθεση του μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου της Λιβύης 10 στρατιωτικούς εκπαιδευτές.

Ο υπουργός Άμυνας Ινιάτσιο Λα Ρούσα ανακοίνωσε ότι η Ιταλία αποφάσισε να στείλει δέκα στρατιωτικούς εκπαιδευτές, μετά από τηλεφωνική συνομιλία του ΣίλβιοΜπερλουσκόνι με τον πρωθυπουργό της Αγγλίας.

"Η Ιταλία και η Αγγλία συμφωνούν όσον αφορά το γεγονός ότι πρέπει να εκπαιδευτούν οι αντικαθεστωτικοί: είναι νέοι που επιθυμούν να αγωνιστούν για τον σκοπό τους, αλλά δεν έχουν τις απαραίτητες ικανότητες και θα πάμε λοιπόν εκεί όπου υπάρχουν οι απαραίτητες συνθήκες ασφάλειας για να προσφέρουμε τις γνώσεις μας και να τους επιτρέψουμε να αντιμετωπίσουν έναν στρατό, ο οποίος είναι επαγγελματικός", προσέθεσε.

Το Λονδίνο είχε ανακοινώσει χθες την αποστολή στρατιωτικών συμβούλων στους Λίβυους αντικαθεστωτικούς, ενώ και το Παρίσι ανακοίνωσε σήμερα ότι ορισμένοι Γάλλοι αξιωματικοί πραγματοποιούν αποστολή που έχει στόχο την παροχή συμβουλών στο μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο της Λιβύης.

Ο Ιταλός υπουργός απέκλεισε παράλληλα σήμερα το ενδεχόμενο μιας χερσαίας επίθεσης στη Λιβύη, καθώς "ούτε οι ίδιοι οι αντικαθεστωτικοί δεν επιθυμούν μια χερσαία επέμβαση της διεθνούς συμμαχίας, επειδή δεν θέλουν οι άλλες μουσουλμανικές χώρες να μπορούν να τους κατηγορήσουν ότι επέτρεψαν να μπουν οι 'σταυροφόροι' στο έδαφός τους".

Παράλληλα πηγή της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας της Μάλτας ανακοίνωσε ότι δύο γαλλικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν σήμερα αναγκαστική προσγείωση στη χώρα αυτή της Μεσογείου μετά την εξάντληση των καυσίμων τους έπειτα από αποστολή στη Λιβύη.

Τα δύο Mirage προσγειώθηκαν με ασφάλεια στη Μάλτα γύρω στις 02:00 ώρα Ελλάδος μετά την πραγματοποίηση αναγνωριστικής αποστολής πάνω από τη Λιβύη.

Οι κυβερνήτες των αεροσκαφών πήραν άδεια να προσγειωθούν από τις αρχές της πολιτικής αεροπορίας της Μάλτας, η κυβέρνηση της οποίας έχει υιοθετήσει μια στρατιωτικά ουδέτερη στάση στη σύγκρουση στη Λιβύη.