Άγκυρα και Ουάσινγκτον συμφωνησαν για τον εξοπλισμό και την εκπαίδευση, σε τουρκικό έδαφος, περίπου 2.000 μαχητών της μετριοπαθούς συριακής αντιπολίτευσης.

Η εκπαίδευση των δυνάμεων του Ελεύθερου Συριακού Στρατού θα ξεκινήσει μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου στο κέντρο εκπαίδευσης της χωροφυλακής στο Κιρσεχίρ, περίπου 150 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Άγκυρας, ανέφερε η αγγλόφωνη εφημερίδα Hurriyet Daily News, χωρίς να κατονομάζει τις πηγές της.

Την εκπαίδευση θα αναλάβουν Τούρκοι και Αμερικανοί αξιωματικοί, όμως το κόστος της και ο εξοπλισμός των μαχητών θα αναληφθούν αποκλειστικά από τις ΗΠΑ.

Οι λεπτομέρειες του σχεδίου αυτού οριστικοποιήθηκαν στη συνάντηση που είχαν την περασμένη εβδομάδα οι επικεφαλής των στρατιωτικών επιτελείων των δύο χωρών.

Η Τουρκία αρνείται κατηγορηματικά να βοηθήσει στρατιωτικά τις κουρδικές δυνάμεις που υπερασπίζονται εδώ και δύο μήνες την πόλη Κομπάνι η οποία πολιορκείται από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ). Η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί άλλωστε το μεγαλύτερο κουρδικό κόμμα της Συρίας "τρομοκρατική" οργάνωση και φοβάται ότι από τη στήριξη που θα του παρείχε θα μπορούσε να επωφεληθεί το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν.

Υπό την πίεση των ΗΠΑ η Άγκυρα πάντως επέτρεψε να περάσουν από το έδαφός της 150 πεσμεργκά (Κούρδοι μαχητές από το Ιράκ) για να πολεμήσουν στη Συρία. Η Ουάσινγκτον στηρίζει ανοιχτά τους Κούρδους της Συρίας, τους οποίους εφοδιάζει με όπλα και πυρομαχικά.