Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) που εδρεύει στις ΗΠΑ κάλεσε την Σαουδική Αραβία να απελευθερώσει τους πολιτικούς κρατούμενους, ενώ καταδίκασε τη σιωπή των συμμάχων του βασιλείου σε αυτό το ζήτημα.

"Οι σαουδικές αρχές συνέλαβαν από τον Φεβρουάριο του 2011 περισσότερους από 160 ειρηνικούς διαφωνούντες παραβιάζοντας το νόμο για τα ανθρώπινα δικαιώματα" σύμφωνα με σημερινή αναφορά του HRW.

Ο Ναντζίρ αλ Ματζίντ, ένας δάσκαλος και συγγραφέας ο οποίος έγραψε ένα άρθρο με το οποίο καταδίκαζε τις προσπάθειες της κυβέρνησης να κατασταλούν τις διαδηλώσεις, συνελήφθη από τις δυνάμεις ασφαλείας νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα.

Η ομάδα υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταδίκασε τους δυτικούς συμμάχους της Σαουδικής Αραβίας για τη σιωπή τους απέναντι στις συλλήψεις, υπογραμμίζοντας ότι η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον επισκέφτηκε το βασίλειο μία ημέρα αφότου η αλ Ματζίντ συνελήφθη.

"Η σιωπή της ΕΕ για την αναίσχυντη σύλληψη ενός ειρηνικού διαφωνούντος την πρώτη ημέρα της επίσκεψης της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας μοιάζει με έπαινο για ένα απολυταρχικό καθεστώς" δήλωσε ο Κρίστοφ Βίλκε, ένας ανώτατος ερευνητής του HRW για την Μέση Ανατολή.

"Η σιωπή όταν περισσότεροι από 160 ειρηνικοί διαφωνούντες βρίσκονται στην φυλακή δε θα έπρεπε να είναι μία επιλογή για τις Βρυξέλλες ή για την Ουάσιγκτον" πρόσθεσε.