Ιαπωνία: Η πρωθυπουργός της Αυστραλίας επισκέπτεται το Τόκιο


Η πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τζούλια Γκίλαρντ,αφίχθη στην Ιαπωνία, υποσχόμενη βοήθεια και αξιόπιστη προμήθεια βασικών πόρων και πρώτων υλών.

«Τώρα που η Ιαπωνία έχει ανάγκη από τις πηγές περισσότερο από ποτέ, η Αυστραλία θα εξακολουθήσει να παραμένει ένας ασφαλής, σταθερός και εξασφαλισμένος προμηθευτής» πρώτων υλών, όπως άνθρακας και σιδηρομεταλλεύματα, τονίζει η Γκίλαρντ σε σημερινό άρθρο στην καθημερινή οικονομική εφημερίδα Νικέι.

Κατά τη διάρκεια της τετραήμερης επίσκεψής της, η Γκίλαρντ είναι προγραμματισμένο να έχει συνομιλίες με τον ιάπωνα ομόλογό της Ναότο Καν, ενώ θα συναντήσει και τον αυτοκράτορα Ακιχίτο και την Αυτοκράτειρα Μιτσίκο.

Η πρωθυπουργός κάλεσε επίσης την Ιαπωνία να επιταχύνει τις προσπάθειες για μία διμερή οικονομική συμφωνία, όπως και τις από κοινού διαβουλεύσεις υπέρ της δημιουργίας μίας ζώνης ελεύθερου εμπορίου στον Ειρηνικό, τονίζει η εφημερίδα.

Η Γκίλαρντ θα είναι επίσης ο πρώτος ηγέτης χώρα που θα περιηγηθεί στις ζώνες που επλήγησαν από τον πιο ισχυρό σεισμό στην ιστορία της Ιαπωνίας και το επακόλουθο καταστροφικό τσουνάμι στις 11 Μαρτίου.

Η ίδια ευελπιστεί να εκφράσει προσωπικώς «τη συμπάθεια και υποστήριξη του λαού της Αυστραλίας και να διαβεβαιώσει τον ιάπωνα πρωθυπουργό πως η χώρα του μπορεί να υπολογίζει στη βοήθεια της Αυστραλίας την παρούσα στιγμή», φέρεται να έχει δηλώσει η ίδια στο πρακτορείο Κιόντο.

Μετά την επίσκεψή της στην Ιαπωνία, η Γκίλαρντ θα επισκεφθεί τη Νότιο Κορέα και την Κίνα, καθ’ οδόν προς το Λονδίνο, όπου θα παραστεί στους βασιλικούς γάμους στις 29 Απριλίου.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο