Οι ολλανδικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι εντόπισαν ένα "εξαιρετικά παθογόνο" στέλεχος του ιού της γρίπης των πτηνών σε φάρμα πουλερικών της κεντρικής Ολλανδίας και επέβαλαν προσωρινή απαγόρευση σε όλες τις μεταφορές από και προς τα πτηνοτροφεία της χώρας.

Σε ανακοίνωσή της η κυβέρνηση αναφέρει ότι το στέλεχος αυτό του ιού είναι μοιραίο για τα πτηνά αλλά και ικανό να μεταδοθεί στον άνθρωπο.

Οι αρχές ανακοίνωσαν αργά χθες το βράδυ ότι θανάτωσαν 15.000 πουλερικά ύστερα από τον εντοπισμό του ιού στη φάρμα πουλερικών στο χωριό Χέκεντορπ και επέβαλαν καραντίνα σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου από τη φάρμα.

Οι αρχές δεν έδωσαν στη δημοσιότητα λεπτομέρειες σχετικά με το στέλεχος του ιού που εντοπίστηκε, αλλά προηγούμενες ανάλογες επιδημίες στην Ευρώπη και στην Ασία αποδείχτηκαν εξαιρετικά μεταδοτικές και σε κάποιες περιπτώσεις και για τον άνθρωπο.

Ανακοίνωσαν επίσης ότι πραγματοποιούν ελέγχους σε δύο ακόμη φάρμες πουλερικών σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου από τη συγκεκριμένη φάρμα, ενώ η απαγόρευση της μεταφοράς πουλερικών ισχύει για 21 μέρες και περιλαμβάνει ακόμη αβγά, κοπριά και χρησιμοποιημένα άχυρα.