Καθώς ο συριακός εμφύλιος έχει μετεξελιχθεί σε μία σύγκρουση μεταξύ κυβερνήσεων και μειονοτήτων απέναντι σε ακραίες ισλαμικές ομάδες με κυριότερο το Ισλαμικό Κράτος, και ταυτόχρονα εξαπλωθεί στο γειτονικό Ιράκ, όλο και περισσότερα ερωτήματα γεννώνται για το πώς απέκτησαν οι τζιχαντιστές τόσο μεγάλη δύναμη και επιρροή μέσα σε μόλις δύο χρόνια.

Οργανώσεις όπως το ΙΚ και το Μέτωπο Αλ Νούσρα – κανονικοί αντάρτικοι στρατοί πλέον, άρτια εκπαιδευμένοι έχοντας στην κατοχή τους οπλικά συστήματα διόλου αμελητέα, σπέρνουν τον τρόμο στις περιοχές που καταλαμβάνουν.

Οι τζιχαντιστές όμως δεν ήρθαν ουρανοκατέβατοι. Το αντίθετο μάλιστα: Όταν οι συνθήκες το επέτρεψαν εμφανίστηκαν, και όταν η σύγκρουση στη Συρία βγήκε εκτός ελέγχου, ορισμένες ισλαμικές χώρες, όπως η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ έβαλαν το χεράκι τους, ώστε οι οργανώσεις αυτές να αποκτήσουν δύναμη και επιρροή.

Προσφάτως ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν , είπε φωναχτά τα όσα συζητούνται τους τελευταίους μήνες στα υπουργεία Εξωτερικών και τις μυστικές υπηρεσίες των χωρών της Δύσης:

«Το μεγαλύτερο πρόβλημά μας ήταν οι σύμμαχοί μας στην περιοχή, οι Τούρκοι είναι μεγάλοι φίλοι, όπως και οι Σαουδάραβες και οι κάτοικοι των ΗΑΕ και άλλοι. Όμως το μοναδικό συμφέρον τους ήταν να ανατρέψουν τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ και γι' αυτό διεξήγαγαν έναν πόλεμο δια πληρεξουσίων ανάμεσα στους σουνίτες και τους σιίτες και προμήθευσαν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια και δεκάδες χιλιάδες τόνους όπλων σε όλους αυτούς που δέχονται να πολεμήσουν εναντίον του (Μπασάρ) αλ-Άσαντ», είχε πει στις αρχές Οκτωβρίου μιλώντας σε εκδήλωση του πανεπιστημίου Harvard.

Αυτές οι απίστευτα ειλικρινής δηλώσεις συνάντησαν την οργιλή αντίδραση του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος απαίτησε επιτακτικά τη συγγνώμη των ΗΠΑ.

Πριν όμως αλέκτορ λαλήσει τρεις, μία έρευνα του πανεπιστημίου Κολούμπια που είδε προχτές το φως της δημοσιότητας έρχεται, να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς Μπάιντεν, και να αναδείξει το ρόλο της Τουρκίας,  στη γιγάντωση του Ισλαμικού Κράτους (και του Μετώπου αλ Νούσρα), και κατ’ επέκταση στην αποσταθεροποίηση ολόκληρης της περιοχής.

Στην έρευνα με τίτλο, «οι δεσμοί ΤουρκίαςΙΣΙΣ» ο υπογράφων διευθυντής του ινστιστούτου του για τα ανθρώπινα δικαιώματα του πανεπιστημίου, κάνει λόγο ευθέως για στήριξη της Άγκυρας σε ακραίες ισλαμιστικές ομάδες, τόσο στρατιωτικό, όσο και σε οικονομικό επίπεδο.

Παρότι πληροφορίες από το πεδίο δεν περιλαμβάνονται, η ομάδα ερευνητών σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Τουρκία επικαλείται μία σειρά από δημοσιεύματα από διάφορα διεθνή μέσα, όπως οι New York Times, η Washington Post, ο Guardian, η Daily Mail, το BBC, το Sky News, το CNN Turk, η Hurriyet, η Taraf και η Radikal.

Παροχή όπλων και εφοδίων

Οι ερευνητές παραθέτουν μία σειρά από δημοσιεύματα που καταδεικνύουν ότι η Άγκυρα παρείχε άφθονα όπλα και εφόδια στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, διευκόλυναν τις μετακινήσεις τους από το Ιράκ στη Συρία, δια μέσω του τουρκικού εδάφους, ενώ σύμφωνα με αιγύπτιο αξιωματούχο παρείχαν δορυφορικές εικόνες με θέσεις εχθρικών μονάδων.

Σε ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου Κεμαλικού CHP Κεμάλ Κιλιντζαρόγλου έκανε σχετική ερώτηση στο τουρκικό κοινοβούλιο, ενώ παρουσίασε και την απομαγνητοφώνηση συνέντευξης, ενώ εκ των οδηγών που παρέδωσαν φορτία με όπλα.

Αυτό όμως που πραγματικά εντυπωσιάζει είναι η επιστολή – οδηγία του τούρκου υπουργού Εσωτερικών Μουαμάρ Γκουλέρ προς τον κυβερνήτη της επαρχίας Χατάι στη νοτιοανατολική Τουρκία, την οποία έδωσε στο φως η εφημερίδα Radical:

«(…)θα βοηθήσουμε το μέτωπο αλ Νούσρα ενάντια στη μάχη με το παρακλάδι των τρομοκρατών του PKK, το PYD. Το Χατάι είναι στρατηγική περιοχή για το πέρασμα των μουτζαχεντίν στα από τα σύνορα μας στη Συρία. Η λογιστική βοήθεια προς το Ισλαμικό Κράτος θα αυξηθεί, και η εκπαίδευσή, η περίθαλψη και η ασφαλής διέλευση των μαχητών πιθανώς να συμβούν στο Χατάι. Η ΜΙΤ (σ.σ. Τουρκική μυστική υπηρεσία), και η υπηρεσία Θρησκευτικών Υποθέσεων θα συντονίσουν τη στέγαση τους σε δημόσια καταλύματα».  

Καθώς η σύγκρουση απέκτησε θρησκευτικά χαρακτηριστικά, ο σουνίτης Ερντογάν, στήριξε ψυχή τε και σώματι τους σουνίτες μαχητές του Ισλαμικού Κράτους και του μετώπου αλ Νούσρα. Η εμμονή του να ρίξει το καθεστώς Άσαντ στη Συρία μαζί με τις μοναρχίες του Κόλπου οδήγησαν τον εμφύλιο να λάβει διαστάσεις ευρύτερης σύρραξης σε όλη τη Μέση Ανατολή.

Και οι αναφορές για τις σχέσεις με το Ισλαμικό Κράτος δεν έχουν τελειωμό. Αξιωματούχοι εκφράζονται δημόσια υπέρ του ΙΚ, ενώ σύμφωνα με την έρευνα, συναντήσεις με μαχητές φέρεται να είχε μέχρι και ο γιος του προέδρου Μπιλάλ Ερντογάν.

Το επικερδές λαθρεμπόριο όπλων

Μπορεί οι σχέσεις της Άγκυρας με τους τζιχαντιστές να δημιούργησαν… χάος στη Συρία και το Ιράκ, ωστόσο για κάποιους αποδεικνύονται ιδιαίτερα επικερδής. Το Ισλαμικό Κράτος αντλεί ένα μεγάλο μέρος των κερδών του από το λαθρεμπόριο καυσίμων. Και η γειτονική  με τα εδάφη που ελέγχει το ΙΚ Τουρκία, σύμφωνα με την έρευνα, αποδεικνύεται ιδανικός εταίρος.

Σύμφωνα με τους New York Times ανέφεραν πως παρά τις πιέσεις, το λαθρεμπόριο συνεχιζόταν καθώς η Τουρκία επωφελείται από το γεγονός ότι αγοράζει το πετρέλαιο σε ποιο φθηνές τιμές, ενώ αρκετοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι ενδεχομένως να αποκομίζουν οικονομικά οφέλη από αυτή τη δραστηριότητα.

Πέραν αυτού, η Radikal έχει αναφερθεί σε παράνομους αγωγούς που συνδέουν το συριακό έδαφος με γειτονικές τουρκικές πόλεις, ενώ σε αντίστοιχες καταγγελίες προχώρησε το κόμμα των Πρασίνων στη γερμανική Βουλή.

Το επικερδές φλερτ της Άγκυρας με το Ισλαμικό Κράτος, σε κάθε περίπτωση έχει ολέθριες συνέπειες για τα γειτονικά της κράτη. Και όπως φαίνεται το φονταμενταλιστικό τζίνι που έβγαλε από το μπουκάλι θα είναι πολύ δύσκολο να περιοριστεί.