Η βουλγαρική κυβέρνηση αποφάσισε να τοποθετήσει ξανά συρματοπλέγματα στα σύνορα της με την Τουρκία,προκειμένου να αποφευχθεί η ελεύθερη διέλευση των ζώων και η μετάδοση ασθενειών.

"Σκοπός είναι να περιοριστεί η ελευθερία της κίνησης των ζώων ανάμεσα στις δύο χώρες προκειμένου να αποφευχθεί η μετάδοση του ιού του αφθώδους πυρετού" ανέφερε η κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της.

Τα σύνορα των δύο χωρών εκτείνονται σε μήκος 209,5 χιλιομέτρων και τα συρματοπλέγματα που κάποτε χώριζαν το ΝΑΤΟ από το Σύμφωνο της Βαρσοβίας είχαν διαλυθεί μετά την πτώση του κομουνισμού, εκτός από 28,5 χιλιόμετρα που βρίσκονταν σε δύσβατες περιοχές.

Η απόφαση της Βουλγαρίας ελήφθη μετά από την μετάδοση στην αρχή του έτους αφθώδους πυρετού στα νοτιοανατολικά της χώρας, ενώ τα συρματοπλέγματα θα τοποθετηθούν πριν από το Νοέμβριο.

Περισσότερα από 1.500 ζώα θανατώθηκαν σε εννέα χωριά κατά μήκος των συνόρων από τον Ιανουάριο, λόγω του αφθώδους πυρετού.

Προσφάτως, ο υπουργός Γεωργίας, Μίροσλαβ Ναϊντένοφ είχε καλέσει την Τουρκία "να λάβει μέτρα κατά των κρουσμάτων αφθώδους πυρετού στην επικράτειά της".