Το υπουργείο Εξωτερικών του Σουδάν αρνήθηκε εκ νέου την πρόσβαση σε χωριό του Νταρφούρ στην ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ και της Αφρικανικής Ένωσης (UNAMID) που διερευνά κατηγορία για ομαδικό βιασμό στον οποίο εμπλέκεται ο στρατός σε αυτή τη δυτική περιφέρεια της χώρας.

Ιστοσελίδα του Σουδάν είχε δημοσιεύσει στις 2 Νοεμβρίου ότι σουδανοί στρατιώτες είχαν εισβάλει στο χωριό Τάμπιτ, μετά την εξαφάνιση ενός στρατιώτη, και εκεί βίασαν 200 γυναίκες και κορίτσια στις 31 Οκτωβρίου. Το Χαρτούμ διέψευσε την πληροφορία.

Η UNAMID ήδη δεν είχε λάβει άδεια να εισέλθει στο χωριό αυτό του Νότιου Νταρφούρ στις 4 Νοεμβρίου, αλλά επέστρεψε πέντε μέρες αργότερα και δεν βρήκε αποδεικτικά στοιχεία ομαδικού βιασμού, όμως υποσχέθηκε να συνεχίσει τουλάχιστον την έρευνά του.

Ωστόσο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Σουδάν Γιούσεφ Αλ-Κορντοφάνι δήλωσε χθες ότι η κυβέρνηση του Σουδάν αποφάσισε να μην επιτρέψει νέα επίσκεψη της αποστολής στο χωριό. Οι κατηγορίες περί ομαδικού βιασμού προξένησαν μεγάλη δυσαρέσκεια στον πληθυσμό του Τάμπιτ και στα γειτονικά χωριά, προκαλώντας την οργή τους και αυξανόμενη ένταση στην περιοχή, δήλωσε ο αξιωματούχος υποδηλώνοντας ότι είναι επικίνδυνο για την ασφάλεια της αποστολής του ΟΗΕ να μεταβεί εκεί.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, οι συνομιλίες συνεχίζονται με το υπουργείο Εξωτερικών για αίτημα επίσκεψης σήμερα.

Η UNAMID δεν έχει κάνει καμία σχετική δήλωση.