Το ένα στα τριάντα παιδιά ήταν άστεγο το 2013 στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, σύμφωνα με μια έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα.

Ο αριθμός των περίπου 2,5 εκατομμυρίων αποτελεί ιστορικό υψηλό, τονίζει το Εθνικό Κέντρο για το φαινόμενο των Αστέγων Οικογενειών των ΗΠΑ.

Το κύριο εύρημα της έκθεσης είναι ότι τα άστεγα παιδιά αυξήθηκαν κατά 8% το 2013 εν σχέσει με το 2012 για να φθάσουν τα 2,5 εκατομμύρια, έναν αριθμό που αποτελεί ρεκόρ.

Η αύξηση είναι ιδιαίτερα δραματική αν συγκριθεί με το 2006, όταν ο αριθμός των άστεγων παιδιών έφθανε το 1,5 εκατ., δηλαδή κατ' αναλογία έπληττε το 1 στα 50.

Η έκθεση επικαλείται το ποσοστό της φτώχειας, που η ομοσπονδιακή υπηρεσία απογραφής του πληθυσμού (US Census Bureau) υπολόγισε πως ανήλθε στο 14,5% το 2013, ως μια από τις κύριες αιτίες για το φαινόμενο των άστεγων παιδιών. Ακόμη, η έκθεση επικαλείται την πρόσφατη ύφεση της αμερικανικής οικονομίας, την έλλειψη οικονομικά προσιτής στέγης, το εισοδηματικό χάσμα μεταξύ των διαφορετικών φυλετικών ομάδων αλλά και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι μονογονεϊκές οικογένειες.

Οι αμερικανικές πολιτείες με τον μεγαλύτερο αριθμό άστεγων παιδιών εν σχέσει με το συνολικό πληθυσμό τους το 2013 ήταν το Κεντάκι, η Νέα Υόρκη, η Καλιφόρνια, η Αλαμπάμα και η Οκλαχόμα.

Εφιάλτης το «American Dream» για χιλιάδες οικογένειες...