ΟΗΕ: Επενδύσεις στη νεολαία για οικονομική ανάπτυξη

ΟΗΕ: Επενδύσεις στη νεολαία για οικονομική ανάπτυξη

Η επένδυση στην εκπαίδευση, στην υγεία και στην προστασία των δικαιωμάτων των νέων ανθρώπων μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά οικονομικά οφέλη στο μέλλον, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ που δημοσιεύτηκε την Τρίτη και η οποία εκτιμά ότι η νεολαία σε παγκόσμια κλίμακα φτάνει τα 1,8 δισεκατομμύρια του παγκόσμιου πληθυσμού. 

Η έκθεση του 2014 για τον παγκόσμιο πληθυσμό και το Ταμείο για τον Πληθυσμό του ΟΗΕ διαπίστωσε ότι η επένδυση στη νεολαία θα μπορούσε να δώσει ώθηση στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, επιτρέποντας στους νέους να μεγιστοποιήσουν τη δουλειά τους, τις εργασιακές ευκαιρίες και να ζήσουν πάνω από τις δυνατότητες του κέρδους. «Οι νέοι άνθρωποι είναι οι καινοτόμοι, οι δημιουργοί, οι αρχιτέκτονες και οι ηγέτες του μέλλοντος» δήλωσε ο Μπαμπατούντε Οσετιμεχίμ εκτελεστικός διευθυντής του Ταμείου για τον Πληθυσμό του ΟΗΕ. 

Η επένδυση στη νεολαία είναι ιδιαίτερα σημαντική στις αναπτυσσόμενες χώρες, που είναι η πατρίδα του 90% των νέων ανθρώπων στον κόσμο. Όμως ποσοστό που φτάνει το 60% των νέων σε αυτά τα έθνη είναι εκτός σχολικής εκπαίδευσης και δεν έχουν δουλειά. 

Η έκθεση συνιστά να γίνουν επενδύσεις στην προσχολική υγειονομική φροντίδα, όπως για παράδειγμα στη βελτίωση της υγιεινής και στην παροχή εμβολιασμών, καθώς και επενδύσεις στο γυναικείο νεανικό πληθυσμό με την εξασφάλιση της πρόσβασης στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και την παροχή περιεκτικών πληροφοριών στην αναπαραγωγική υγεία. Η τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης είναι επίσης το κλειδί για την παροχή εργασίας, όπως αναφέρει η έκθεση, η οποία καλεί τις κυβερνήσεις να επενδύσουν σε θέσεις εργασίας στο ανοιχτό εμπόριο και στη χρηστή διακυβέρνηση.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο