Η Βιέννη θα κατασκευάσει μνημείο για να τιμήσει την αντίσταση των Αυστριακών κατά την περίοδο της ναζιστικής κατοχής της χώρας.

Η ανέγερση του Μνημείου θα ολοκληρωθεί το 2013 και την ενέκριναν οι Σοσιαλδημοκράτες του δημάρχου και κυβερνήτη Μίχαελ Χόιπλ και οι Πράσινοι της Ελληνίδας αντιδημάρχου και αναπληρώτριας κυβερνήτη, Μαρίας Βασιλάκου.

Την πρόθεσή του για την ανέγερση ενός τέτοιου μνημείου, το οποίο, μετά τη σχετική συζήτηση με ιστορικούς και άλλους ειδικούς, αναμένεται να ανεγερθεί στην Πλατεία των Ηρώων στο κέντρο της αυστριακής πρωτεύουσας, τα δύο κυβερνώντα κόμματα είχαν καταγράψει ήδη στη συμφωνία συνασπισμού τους μετά τις τελευταίες δημοτικές και τοπικές εκλογές στη Βιέννη τον περασμένο Οκτώβριο.

Ασκώντας κριτική στη «σκανδαλώδη» στάση που κράτησε η Αυστρία επί δεκαετίες απέναντι στους λιποτάκτες του ναζιστικού καθεστώτος, ο εκπρόσωπος των Πρασίνων της Βιέννης, Ντάβιντ Έντελζον, δήλωσε σήμερα πως ο χρόνος για το σχεδιασμό και την υλοποίηση της ανέγερσης του Μνημείου θα είναι αρκετός για να συζητηθούν επαρκώς όλες οι πτυχές του εγχειρήματος, στο οποίο θα συμπεριληφθεί και η επιτροπή προσωπικοτήτων «Δικαιοσύνη για τα θύματα της ναζιστικής στρατονομίας».

Η Επιτροπή αυτή που ιδρύθηκε το 2008 αγωνίζεται για την κοινωνική και νομική αποκατάσταση των ανθρώπων, που είχαν πληρώσει εν μέρει με τη ζωή τους την αντίστασή τους κατά των ναζιστών.

Όπως επισήμανε σήμερα ο πρόεδρος της Επιτροπής, Τόμας Γκέλντμαχερ, η Πλατεία των Ηρώων -- εκεί από όπου ο Χίτλερ είχε εκφωνήσει την πρώτη ομιλία του μετά την εισβολή των στρατευμάτων του στην Αυστρία το Μάρτιο του 1938 -- θα ήταν ο ιδανικός τόπος ανέγερσης του Μνημείου, μεταξύ άλλων και ως «απάντηση» στην εκεί ετήσια σύναξη των ακροδεξιών «αδελφοτήτων», κατά την οποία τα μέλη τους διατρανώνουν τη «λύπη τους για το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου».

Ο κ. Γκέλντμαχερ απηύθυνε έκκληση να υπάρξει πρόνοια ώστε το Μνημείο να αντανακλά το πνεύμα διαδικτύωσης της ναζιστικής στρατονομίας, καθώς, όπως σημείωσε, ήταν πολλοί οι θεσμοί τότε που εμπλέκονταν στις διώξεις και ακόμη στο Μνημείο θα πρέπει να υπάρχει ενημέρωση ως προς τους διαφόρους τόπους των εγκλημάτων κατά των αντιστασιακών-λιποτακτών της ναζιστικής Βέρμαχτ.

Για την καλλιτεχνική διαμόρφωση του Μνημείου πρόκειται να προκηρυχτεί σύντομα σχετικός διαγωνισμός ενώ η τελική απόφαση θα ληφθεί από ειδική επιτροπή και όπως αναφερόταν απόψε από το γραφείο του δημοτικού συμβούλου Πολιτισμού της Βιέννης, Αντρέας Μάιλαντ-Ποκόρνι, στο επόμενο χρονικό διάστημα πρόκειται να εξετασθούν συγκριτικά, ανάλογα μνημεία σε άλλες ευρωπαικές πόλεις, όπως για παράδειγμα εκείνο που έχει ανεγερθεί για τους λιποτάκτες της ναζιστικής Βέρμαχτ, στην Κολωνία της Γερμανίας.