Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Μιανμάρ απέκλεισε σήμερα το ενδεχόμενο να αλλάξει το Σύνταγμα της χώρας πριν τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών το 2015, γεγονός που σημαίνει ότι κλείνει ο δρόμος για την προεδρία για την ηγέτιδα της αντιπολίτευσης Αούνγκ Σαν Σου Κι.

Είναι «αδύνατο να αλλάξει» το σύνταγμα εγκαίρως, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Σουέ Μαν.

Με την ανακοίνωση αυτή εξανεμίζονται οι ελπίδες της Σου Κι να οριστεί πρόεδρος της Μιανμάρ στην περίπτωση που το κόμμα της κερδίσει στις βουλευτικές εκλογές.

Η ανακοίνωση γίνεται μερικές ημέρες μετά την επίσκεψη στη χώρα του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος την Παρασκευή ζήτησε, μιλώντας στο πλευρό της Σου Κι, από τη Ρανγκούν να φροντίσει ώστε να διεξαχθούν «ελεύθερες και δίκαιες εκλογές».

Η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης στη διάρκεια της συνομιλίας της με τον Ομπάμα είχε χαρακτηρίσει το Σύνταγμα της Μιανμάρ «άδικο και αντιδημοκρατικό».

Η Σου Κι κάνει εκστρατεία για την κατάργηση ενός άρθρου του Συντάγματος, το οποίο αναφέρει ότι οποιοσδήποτε έχει παντρευτεί αλλοδαπό ή τα παιδιά του έχουν ξένη υπηκοότητα δεν μπορεί να διεκδικήσει την προεδρία. Η ίδια είναι παντρεμένη με Βρετανό και τα παιδιά της έχουν βρετανική υπηκοότητα.

Το εν λόγω άρθρο, το οποίο περιλήφθηκε στο Σύνταγμα από τη στρατιωτική χούντα που κυβερνούσε επί δεκαετίες τη χώρα, θεωρείται από κάποιους ότι έχει δημιουργηθεί για να εμποδίσει την βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης Σου Κι να γίνει πρόεδρος.