Για εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες 51 ατόμων στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό κάνει λόγο η ΜΚΟ Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).

Η HRW αναφέρει πως οι εκτελέσεις αυτές έγιναν κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης για την πάταξη της εγκληματικότητας και αναφέρει πως η αστυνομία της χώρας ευθύνεται για την εξαφάνιση άλλων τουλάχιστον 33 προσώπων.

Η έκθεση της ΜΚΟ είναι η δεύτερη έρευνα για τη διαβόητη Επιχείρηση Λικόφι («γροθιά», στη γλώσσα Λινγκάλα). Η επιχείρηση είχε αρχίσει πριν από ένα χρόνο, με στόχο να αντιμετωπιστεί η δράση των συμμοριών στην πρωτεύουσα της χώρας, την Κινσάσα.

Το Παρατηρητήριο, το οποίο εδρεύει στις ΗΠΑ, κατηγορεί τους αστυνομικούς οι οποίοι ενεπλάκησαν στην Επιχείρηση Λικόφι ότι εκτέλεσε άοπλους νεαρούς άνδρες μπροστά σε μέλη των οικογενειών τους και σε αγορές, σε μια προσπάθεια να κατατρομοκρατήσει τον πληθυσμό.

Σύμφωνα με το HRW, είναι πολύ πιθανό να διαπράχθηκαν περισσότερες δολοφονίες από τις 51 τις οποίες κατάφερε να τεκμηριώσει. Ένας αστυνομικός που έλαβε μέρος στην επιχείρηση είπε σε στελέχη του Παρατηρητηρίου ότι πάνω από 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκειά της.

Ο υπουργός Εσωτερικών της ΛΔ Κονγκό Ρίτσαρντ Μουγέτζ δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι οι όποιες υποθέσεις ανάρμοστης συμπεριφοράς ή καταχρήσεων από μέρους της αστυνομίας τίθενται υπό έρευνα.