Σε απαγορευμένη ζώνη θα μετατραπεί η περιοχή σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, ανακοίνωσε σήμερα η ιαπωνική κυβέρνηση, με τη διαχειρίστρια εταιρία να δηλώνει πως θα χρειαστούν περίπου τρεις μήνες για να μειωθούν τα επίπεδα ραδιενέργειας εκεί. Οικονομική στήριξη προς την Tepco από την κυβέρνηση.

Την απόφαση για τη ζώνη απαγόρευσης ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Ναότο Καν, ο οποίος επισκέφτηκε την περιοχή.

Η απαγόρευση, που θα ισχύσει από το βράδυ της Πέμπτης προς Παρασκευή, έχει στόχο τον αποτελεσματικό έλεγχο της συγκεκριμένης ζώνης. Η αστυνομία που επιθεώρησε πολλές χιλιάδες σπίτια στην περιοχή κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο, ανακάλυψε πως τουλάχιστον 60 οικογένειες εξακολουθούν να ζουν εκεί, παρά το μεγάλο κίνδυνο από τη ραδιενέργεια.

Η εταιρία Tepco, διαχειρίστρια του πυρηνικού εργοστασίου, εκτιμά πως θα χρειαστούν περίπου τρεις μήνες για να αρχίσουν να μειώνονται τα επίπεδα ραδιενέργειας και άλλοι έξι με εννιά για να ολοκληρωθεί η ψύξη των αντιδραστήρων.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Γιούκιο Εντάνο δήλωσε στους δημοσιογράφους πως όσοι εισέρχονται στην απαγορευμένη ζώνη θα βρίσκονται υπό κυβερνητική επιτήρηση.

Η ιαπωνική κυβέρνηση, παράλληλα, αναμένεται να ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα σχέδιο οικονομικής στήριξης της Tepco, της ηλεκτρικής εταιρείας του Τόκιο και διαχειρίστριας εταιρείας του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, δήλωσαν κυβερνητικές πηγές.

Η ιαπωνική κυβέρνηση εξετάζει τη σύσταση ταμείου που θα αγοράσει προνομιακές μετοχές της Tepco. Το ταμείο θα προσφέρει δάνεια στην Tepco ώστε η εταιρεία να είναι σε θέση να αποζημιώσει όσους επλήγησαν από την κρίση στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα.

Σύμφωνα με το σχέδιο, η κυβέρνηση θα επιτρέψει στην Tepco να παραμείνει ιδιωτική εταιρεία εισηγμένη στο χρηματιστήριο.

"Ως προς την αποζημίωση όσων επλήγησαν από τον πυρηνικό σταθμό, θα θέλαμε να εφαρμόσουμε τον νόμο για τις πυρηνικές αποζημιώσεις", δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.

Περισσότεροι από 13.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες χιλιάδες έμειναν άστεγοι από τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι που έπληξαν τη βόρειο-ανατολική Ιαπωνία στις 11 Μαρτίου. Σύμφωνα με στοιχεία της αστυνομίας στην αρχή της εβδομάδας, τουλάχιστον 130.000 άνθρωποι διαμένουν σε καταυλισμούς και καταφύγια.