Στην ανάγκη να εντείνουν τις οικονομικές και διπλωματικές πιέσεις κατά του καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι, συμφώνησαν ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον κατά τη συζήτηση που είχαν την Τετάρτη για την κρίση της Λιβύης, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Οι δύο ηγέτες έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη να γίνει εφαρμοστεί πλήρως το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που απαιτεί από την κυβέρνηση της Λιβύης να σταματήσει την εκστρατεία βίας κατά του λαού της.

"Επιπρόσθετα στην αύξηση της στρατιωτικής πίεσης και την προστασία των πολιτών μέσω των επιχειρήσεων των δυνάμεων του ΝΑΤΟ, οι δύο ηγέτες συζήτησαν τη σημασία της κλιμάκωσης της οικονομικής και διπλωματικής πίεσης που ασκείται στο καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι, ώστε να σταματήσει τις επιθέσεις εναντίον πολιτών και να συμμορφωθεί προς τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ", αναφέρεται στη ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Ουάσινγκτον.

Ο Λευκός Οίκος είχε ενημερώσει νωρίτερα ότι ο αμερικανός πρόεδρος συνεχίζει να αντιτίθεται στην αποστολή στρατευμάτων των ΗΠΑ στη Λιβύη, αλλά υποστηρίζει την πρωτοβουλία της Γαλλίας και της Βρετανίας να στείλουν στρατιωτικούς συμβούλους να βοηθήσουν τις δυνάμεις των ανταρτών να αντιμετωπίσουν τα στρατεύματα της Τρίπολης.

"Είναι προφανές ότι ο πρόεδρος έχει επίγνωση αυτής της πρωτοβουλίας και την υποστηρίζει, και ελπίζει και πιστεύει ότι θα βοηθήσει τους αντικαθεστωτικούς", ανέφερε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέϊ Κάρνεϊ στους δημοσιογράφους που ακολουθούν το ταξίδι του προέδρου Ομπάμα στην Καλιφόρνια.

"Αλλά αυτό το γεγονός δεν σημαίνει καθόλου, ότι αλλάζει η πολιτική του προέδρου, που αποκλείει το ενδεχόμενο να πατήσει το πόδι του Αμερικανός στρατιώτης στο έδαφος της Λιβύης ", τόνισε ο Κάρνεϊ.

Η Γαλλία θα στείλει περισσότερους από 10 στρατιωτικούς συμβούλους, ενώ η Βρετανία καμιά δωδεκαριά αξιωματικούς του ειδικού πολέμου, που θα βοηθήσουν τους εξεγερμένους να οργανώσουν τη δράση τους αλλά και τις επικοινωνίες τους καλύτερα, αλλά, όπως έχει γίνει γνωστό , δεν θα εκπαιδεύσουν ούτε θα εξοπλίσουν τις δυνάμεις των ανταρτών που μάχονται ενάντια στο στρατό του Καντάφι.

Επτά άμαχοι νεκροί

Επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 18 τραυματίστηκαν από επιδρομή των δυνάμεων του ΝΑΤΟ, τα ξημερώματα της Πέμπτης, στο προάστιο της πρωτεύουσας της Λιβύης Τρίπολης, Χαλάτ αλ-Φαριάν, σύμφωνα με όσα μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας.

"Οι αποικιοκράτες σταυροφόροι επιδρομείς ", όπως τους αποκαλεί στην αναφορά του το κυβερνητικό κανάλι, " εκτόξευσαν τέσσερις πυραύλους κατά της συνοικίας, μετατρέποντας σε ερείπια επτά κατοικίες ", ισχυρίστηκε το αλ-Τζαμαχιρίγια.

Η είδηση πάντως δεν έχει διασταυρωθεί από ανεξάρτητο μέσο, η άλλη πηγή.

Νωρίτερα από το στρατηγείο του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες ο Καναδός επικεφαλής των στρατιωτικών επιχειρήσεων της συμμαχίας στη Λιβύη, υποστράτηγος Τσαρλς Μπουσάρντ, είχε απευθύνει έκκληση στους αμάχους, να απομακρύνονται από στρατιωτικούς και πολιτικούς στόχους του καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι, γιατί παρά τη δεδομένη σπουδή των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ, ο κίνδυνος για τους πολίτες " δεν μπορεί να εκμηδενισθεί ".