Στο στέλεχος H5N8 οφείλεται το κρούσμα της γρίπης των πτηνών που εντοπίστηκε εκτροφείο πάπιας στη βόρεια Αγγλία.

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος της Βρετανίας, ξεκίνησε ήδη η διαδικασία θανάτωσης των 6.000 πουλιών του αγροκτήματος και αναμένεται να ολοκληρωθεί αργότερα σήμερα.

«Η εκτίμηση του Επικεφαλής Ιατρικού Αξιωματούχου και της υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας της Βρετανίας είναι ότι ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία παραμένει ιδιαίτερα χαμηλός», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου, ενώ διαβεβαίωσε πως «δεν υπάρχει κίνδυνος (...) για τους καταναλωτές».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας από την πλευρά του, ανέφερε πως είναι πιθανό και άλλοι πληθυσμοί πουλιών στην Ευρώπη να μολυνθούν από τον ιό, ενώ υπάρχει το ενδεχόμενο να υπάρξουν ανθρώπινα κρούσματα.

Ερωτηθείς εάν περισσότεροι πληθυσμοί πουλιών εκτιμάται ότι είναι πιθανόν να προσβληθούν από τον ιό, η ειδικός του ΠΟΥ Ελίζαμπεθ Μάμφορντ δήλωσε:

«Απολύτως, θα έλεγα. Νομίζω ότι πιθανότατα θα υπάρξουν και ορισμένα κρούσματα σε ανθρώπους».

Μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει κρούσματα σε ανθρώπους και ειδικοί λένε ότι ο κίνδυνος είναι ελάχιστος, όπως ανέφερε η Λίντα Κλαβίνσκις, ειδικός στην ανοσοβιολογία στο King College του Λονδίνου: 

«Ο κίνδυνος για τον άνθρωπο είναι πάντα μια πιθανότητα εξαιτίας της μαζικής εξάπλωσης αυτών των ιών από μολυσμένα κοπάδια πουλερικών, όμως κατά τη γνώμη μου, οι πιθανότητες αυτές είναι ελάχιστες».