Ένας απόστρατος υπολοχαγός και δυο πρώην αξιωματικοί της αστυνομίας, οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας στην Αργεντινή (1976-1983), καταδικάσθηκαν σε ισόβια κάθειρξη και δέκα ακόμα άτομα σε ποινές κάθειρξης από 8 ως 20 χρόνια.

Σύμφωνα με το Κέντρο δικαστικής ενημέρωσης (CIJ), σε ισόβια καταδικάστηκαν ο απόστρατος υπολοχαγός Ανιμπαλ Γκεβάρα Μολίνα και οι πρώην αξιωματικοί του στρατού Ραούλ Ρουίζ Σόπε και Χουάν Λαμπάρτα Σάντσεζ για βιαιότητες που διέπραξαν στην επαρχία Μεντόζα.

Ο δικηγόρος Ραούλ Εγκέα Μπερνάλ καταδικάσθηκε σε οκταετή κάθειρξη.

Ο απόστρατος συνταγματάρχης Νέστορ Γκρέπι καταδικάσθηκε σε 20ετή κάθειρξη όπως και τέσσερις αξιωματικοί της αστυνομίας για το ρόλο τους στο κέντρο κράτησης της περιοχής Λα Πάμπα όπου βασανίστηκαν αντίπαλοι του καθεστώτος.

Οι καταδικασθέντες θα εκτίσουν τις ποινές τους στα ίδια κελιά με εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου.

Τέσσερις ακόμα αξιωματικοί της αστυνομίας καταδικάσθηκαν σε ποινές κάθειρξης από οχτώ ως 14 χρόνια.

Μετά τις αποφάσεις χάριτος που εξέδωσε ο πρώην πρόεδρος Κάρλος Μένεμ, το Κοινοβούλιο της Αργεντικής κατήργησε το 2003 το νόμο περί αμνηστίας.

Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν καταδικαστεί στην Αργεντινή για το ρόλο τους την περίοδο της δικτατορίας κατά την οποία, σύμφωνα με οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, 30.000 άνθρωποι εξαφανίστηκαν.